Hopp til innhold

«Jeg er ikke så overrasket over Jagland og Lundestad, for dette bekrefter bare deres egoer»

Sp-topp Lars Peder Brekk er skuffet over Sps egen mann i nobelkomiteen. Han mener EU-prisen er en ego-tripp fra Jagland og Lundestad.

Lars Peder Brekk

Sp-topp Lars Peder Brekk er overrasket over at nobelkomiteen fattet vedtak mens Ågot Valle var syk. - Det understreker min skepsis til komiteen, sier Brekk.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg er overrasket og skuffet over komiteen. Jeg mener dette er en feil beslutning, sier Lars Peder Brekk.

Han er Senterpartiets parlamentariske leder, og sitter i Stortingets utenrikskomité. Og Brekk gir seg ikke der:

– Jeg er også overrasket over komiteens arbeid, dersom det stemmer at de har fattet vedtak i Ågot Valles sykefravær. Det understreker min skepsis til komiteen, sier Brekk, og legger til:

–Jeg er ikke så overrasket over Jagland og Lundestad, for dette bekrefter bare deres egoer.

– Hva med Senterpartiets egen representant, Gunnar Stålsett, som også har stemt for denne tildelingen?

– Det jeg sier gjelder for alle medlemmer i komiteen, også Stålsett. Jeg er overrasket og skuffet over ham også, sier Brekk.

– Det er tydelig at SV hadde diskutert en eventuell nominasjon av EU før de valgte sin representant. Gjorde Sp det samme før dere utnevnte Stålset?

– Jeg har ikke vært borti utnevnelsen av Stålsett. Jeg har oppfattet ham som en stødig og god representant for Sp, så jeg er overrasket over ham.

– Vil dette få konsekvenser for hvem Sp velger å ha som sin representant i nobelkomiteen?

– Det kan jeg ikke kommentere. Jeg tror vi nå vil diskutrere komiteens måte å jobbe på. Komiteen må følge prinsippene fra Alfred Nobels testamente. Da må vi se på sammensetningen , men foreløpig må vi forholde oss til de medlemmene vi har, sier Brekk.

– I Jaglands interesse

Trygve Slagsvold Vedum

SP-nestleder Trygve Slagsvold Vedum mener ja-mannen Jagland har interesse av å gi fredsprisen til EU.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Også Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum synes årets fredspris var svært overraskende. Og i likhet med Brekk, peker han på Jagland.

– Jeg kjenner Jagland som en entusiastisk ja-mann. Derfor har han interesse av en slik pris. Dette valget vil vekke oppmerksomhet og en god del strid, sier Vedum til NRK.

Han tolker prisen som en hyllest av det europeiske samarbeidet som ble opprettet etter 2. verdenskrig.

– Samarbeidet som ble opprettet mellom Tyskland og Frankrike var selvsagt veldig positivt. Men det skjedde på 50-tallet, ikke i 2012. Slik sett er prisen svært overraskende, mener Vedum.

Obama og Xiaobo også feil

Og det er ikke bare utnevnelsen av EU som provoserer Sp-toppen. Han nevner også valget av USAs president Obama i 2009 og den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.

– Men det er særdeles spesielt at i en situasjon der veldig mange folk i Europa er arbeidsledige og sliter, så skal komiteen vedta en pris til en union som ikke har fungert, og en valutaunion som ikke fungerer, sier Brekk.

Det har ikke lyktes NRK.no å komme i kontakt med Gunnar Stålsett i ettermiddag fordi han er på reise.