Hopp til innhold

– Helt opplagt en verdig vinner

STORTINGET (NRK.no): Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener EU har vært en riktig kandidat i flere tiår.

Jan Tore Sanner

GLEDE: – Dette er en god dag for Europa, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– EU er helt opplagt en verdig vinner av fredsprisen. Helt siden Kull- og stålunionen har det europeiske samarbeidet bidratt til fred og utvikling i Europa. Dette er en god dag for Europa, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner til NRK.no.

– EU har bidratt til fred siden 2. Verdenskrig

Han håper folk nå klarer å heve blikket over den innenrikspolitisk debatten om direktiver og EØS-avtalen. Ifølge Sanner handler prisen om Europa, ikke om Norge.

– Med en krise i Europa er man i en tryggere situasjon når de europeiske landene er knyttet tett sammen, enn hva vi ville vært uten det europeiske samarbeidet, mener Sanner.

– Hva har EU gjort for verdensfreden?

– Helt siden 2. Verdenskrig har EU bidratt til fred og frihet i Europa. EU er også en stadig tyngre aktør på den internasjonale arena.

– Skulle fått prisen for lenge siden

– Men hvorfor skal EU få prisen akkurat nå?

– Mange mener EU burde fått prisen for lenge siden. Det understreker at EU gjennom mange tiår har vært en verdig kandidat. At EU nå får prisen er godt nytt for Europa, mener Sanner.

Arbeiderpartiets stortingspolitiker Svein Roald Hansen er enig.

– EU skulle hatt fredsprisen for lenge siden. De burde hatt den allerede på 60-tallet og det var igjen aktuelt ved østutvidelsen i 2003. Nå starter man å ta inn landene på Balkan. Det er en del av fredsprosjektet, og absolutt en fredspris verdig, sier Hansen til NRK.