Hopp til innhold

Obama tok avskjed med Norge

En fornøyd Barack Obama vinket farvel til Norge i formiddag.

Fredsprisvinner Barack Obama og hans kone Michellle Obama går ombord Air Force One på Oslo Lufthavn
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Barack og Michelle Obama steg litt over halv elleve ut av sin pansrede bil og håndhilste på Nobelinstituttets Geir Lundestad og Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland på Gardermoen.

Før de gikk opp trappen og vinket farvel til Norge fra toppen av flytrappen.

– Det har vært helt fantastisk, og jeg tror dette har vært et at de store øyeblikkene i Nobelkomiteens historie, sa Thorbjørn Jagland til NRK like etter at Obamas fly hadde tatt av fra Gardermoen.

– Vi er strålende fornøyd og vi har merket oss at stemningen har snudd i USA etter Obamas tale, sa direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad til NRK.

Etter et hektisk døgn i Oslo forlot presidentparet Grand Hotel like før klokken 10 i dag og kjørte i rettning Gardermoen, der Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad, sammen med en representant fra Utenriksdepartementet tok avskjed med presidenten.

USAs president, fredsprisvinner Barack Obama og kona Michelle Obama, i bilen på vei fra Grand Hotel

USAs president, fredsprisvinner Barack Obama og kona Michelle Obama, i bilen på vei fra Grand Hotel.

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Det var lenge spekulert i om han skulle flys i helikopter til den militære flyplassen på Gardermoen, men i morgentimene i dag ble det klart at presidenten vil sette seg i sin pansrede bil og kjøre de fem milene til Norges hovedflyplass.

E6 i Oslo og Akershus ble dermed stengt i nordgående retning fra sentrum til Gardermoen i rundt 45 minutter.

Mange skuelystne

Utenfor Grand samlet det seg en liten folkemengde som håpet å få et siste glimt av presidenten, men trolig fikk de bare sett folk som har bodd på samme hotell som fredprisvinneren.

Noe som ikke kan sammenlignes med i går, da rundt 10.000 mennesker møtte opp utenfor Grand Hotel for å si sin mening om årets fredsprisvinner. Trolig har aldri så mange møtt opp foran det ærverdige hotellet for å se en fredsprisvinner.

Følges av helikopter

Det er ventet at flytrafikken på hovedflyplassen vil bli noe forsinket på grunn av presidentens hjemreise.

I går skålte Barack Obama og takket både familien og Nobel på banketten etter prisutdelingen, og hans tale i Oslo rådhus tidligere på dagen høstet lovord både fra norsk og amerikansk hold.

Men ikke alle var like positive. Den amerikanske journalisten Scott London var skuffet over Obamas tale, og mener det var noen hans forgjenger George W. Bush kunne ha sagt.