Hopp til innhold

-En ettertenksom og filosofisk tale

Barack Obamas tale ble også godt mottatt av politiske kommentatorer i USA, men Nobelkomiteen får kritikk.

Etter seremonien i Oslo rådhus var de fleste gjestene som var tilstede enige om at Obamas tale var sterk, viktig og spesiell.

Les: - En av tidenes viktigste taler

Politiske kommentatorer i USA mener også at Obama gjorde en god figur, til tross for at flere mener han fikk prisen for tidlig.

– Ettertenksom og filosofisk

CNNs analytiker David Gergen mener talen var en av de mest interessante Obama har holdt.

– Denne talen var Barack Obamas personlige testamente. Han snakket som arvingen til Martin Luther King, men han sitter også i stolen til Franklin Roosevelt og andre amerikanske presidenter som har ledet oss inn i krig.

– Han prøver å forene begge tradisjonene, idealisme og realisme. Jeg synes det var en veldig ettertenksom og filosofisk tale, og den vil tåle tidens tann, sier Gergen.

Les hele talen her

Nett-TV: Se seremonien og Obamas tale

– Har vokst

Ruth Marcus i Washington Post roser Obama for å ta opp dilemmaet med å motta en fredspris som president for et land i krig.

«Dette var retorikk sammen med et seriøst, omfattende verdenssyn. Det var en tale holdt av en president som tilsynelatende - mer enn noensinne - har vokst inn i rollen sin», skriver Marcus.

Les: - Krig spiller en rolle for å oppnå fred

«Servert før sin tid»

Richard Cohen i samme avis legger seg på en litt mer nøktern linje, og kritiserer Nobelkomiteen for å sette Obama i samme selskap som tidligere fredsprisvinnere.

«Det er ikke Obamas feil at han vant Nobels fredspris før sin tid, eller at han tok imot prisen når han har gjort lite for å fortjene den. Det var heller ikke hans feil at da han siterte Martin Luther King, Mahatma Gandhi eller Aung San Suu Kyu, skapte han en uheldig sammenligning med seg selv: Han er foreløpig ikke en av dem», skriver Cohen.

Cohen påpeker at Obama aldri har tilbrakt en natt i fengsel eller risikert livet for en kampsak.

«Jo mer han menger seg med kjemper, jo mindre virker han», konkluderer Cohen.

Les også: - Ikke i samme klasse som Mandela

«Obamas tid vil muligens komme, men han er ennå ikke en stor mann. (...) Han hadde ingen rett til å holde denne talen, og Nobelkomiteen hadde ingen rett til å spørre ham om det. En dag vil Obama kanskje vokse inn i talen han holdt. Det var en bra tale, men som en ung vin ble den servert før sin tid», skriver han.

– Riktig å være ydmyk

BBCs korrespondent Paul Reynolds har analysert Obamas tale, og mener også at prisvinneren satte en riktig tone ved å være ydmyk fra starten av.

«Ved å nevne at Norge sender soldater til Afghanistan, kan det være at han prøver å omdirigere kritikken mot USA ved å minne folk på at hans egne styrker også kjemper i landet. Han prøver ikke å glatte over realitetene ved en krig, og han prøver å overbevise folk om at han ikke glorifiserer det.», skriver Reynolds.

«Han avslutter talen med å prate om visjoner, men blander det med realisme, noe som er typisk for denne talen», skriver han videre.