Titusen møtte opp foran Grand

Titusen ropte ut sine meninger til fredsprisvinneren Barack Obama.

Video nsps_upload_2009_12_10_19_9_53_1144.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trolig har aldri så mange møtt opp foran Grand Hotel for å si sin mening om nobelprisvinneren.

Presis klokken 19.00 kom fredsprisparet ut på balkongen på Grand, og i hele to minutter stod de der og vinket til den store folkemengden bak skuddsikreglass.

– Jeg har opplevd mange fakkeltog, men aldri har det vært så mange som nå, sier stortingsrepresentant Marit Nybakk til NRK.no.

– Det var en elektrisk stemning i luften og et øyeblikk man aldri kommer til å glemme, sier Nybakk, som mener presidentparet må ha følt varmen fra publikum i desemberkulda.

Det har vært en klar og kald desemberkveld, og Karl Johan har vært opplyst av fakler. De mange tusen ruslet rolig opp langs hovedstadens paradegate med sine store plakater og rop.

Nådde ikke fram til Obama

På Youngstorget i Oslo arrangerte Nei til Atomvåpen et fakkeltog som hyllet Obamas arbeid, mens på Jernbanetorget arrangerte Fredsinitiativet en motdemonstrasjon.

Marit Nybakk beundret Michelle og Barack Obama fra Løvebakken.

Marit Nybakk beundret Obama fra Løvebakken.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Demonstrasjonstoget kom aldri lenger enn til Stortinget før de møtte den enorme folkemengden som hadde samlet seg foran Grand. Da presidenten viste seg på balkongen pep store deler av Demonstrasjonstoget. Og store deler av toget var nok ikke blant de som sendte de varmeste tankene til fredsprisvinneren.

Folk ropte "Obama, Obama" og "Yes we Can", de mer kritiske roper " one, two, three, four, we don't want the f****** war" og "Bring the troops home".

Rolige tog

Demonstrasjon i Oslo

Peter Svitcek tok turen fra klimamøtet i København for å demonstrere mot Obama.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Det har vært to rolige tog som har ruslet fra Youngstorget og fra Jernbanetorget. Begge steder er flere tusen mennesker samlet.

– Vi ønsker å vekke Obama, men vi er ikke interessert i å lage bråk, sier tre medlemmer fra Sosialistisk Ungdom til NRK.

Det er også internasjonale demontranter. Fra Italia her en liten gjeng fra Dalmolin kommet for å protestere mot byggingen av en amerikansk flybase.

Kommet langveis fra

– Vi protesterer fordi det allerede er mye amerikansk tilstedeværelse i byen, sier Luca Scapellato, som er redd for at flybasen vil ødelegge miljøet i byen like nordøst for Venezia.

Også tamiler i Norge demonstrer mot Obama i kveld.

– Vi vil be Obama rette fokus mot våre rettigheter, og håper han vil se vårt budskap og sende observatører til til Sri Lanka, sier Niramalan Selvarajah til NRK.no.

fakkel

Mange tusen fakler i Oslo sentrum.

Foto: NRK

Et femtitalls demonstrasjoner har tatt turen fra klimatoppmøtet i København for å demonstrere mot det de mener er mannen som sitter med nøkkelen til klimaproblemene.

– Vi mener Obama kan stanse klimaendringene, sier Peter Svitcek til NRK.no.

Det offisielle fakkeltoget som går fra Youngstorget arrageres av Nei til atomvåpen har også samlet mange fakkelbærere.

- Jeg mener det er riktig å støtte opp under parolen Nei til Atomvåpen og ja til fred, sier Renate Lønum til NRK.no.

Demonstrasjon i Oslo

Fra demonstrasjonstoget i Oslo.

Foto: Helge Carlsen / NRK