- En av tidenes viktigste taler

Reaksjonene på Barack Obamas tale i Oslo rådhus var utelukkende positive, men Siv Jensen mener fortsatt at Obama fikk prisen for tidlig.

Video nsps_upload_2009_12_10_15_34_4_1111.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

VIDEO: Gjestene i Oslo rådhus var fornøyde med Obamas tale.

Barack Obama med medalje og diplom

Barack Obama med medlajen og diplomet.

Foto: Odd Andersen / Scanpix/AP
Jan Egeland

NUPI-direktør Jan Egeland.

Foto: NRK

Det var ikke bare Mette-Marit som ble rørt av Obamas tale i Oslo rådhus. Blant gjestene som kom ut etter seremonien, var det stor enighet om Obamas tale gjorde sterkt inntrykk.

Nett-TV: Se seremonien og Obamas tale
Direkte nå: Obama i Oslo

NUPI-direktør Jan Egeland mener Obama lyktes med det som var en uvanlig tale for en fredsprisvinner.

– Talen var en av de viktigste og mest substansielle som er holdt noensinne av en fredsprisvinner. Han forsvarer bruk av makt i fredens tjeneste, og lykkes godt. Men det var en usedvanlig nobeltale fordi han hele tiden måtte balansere, sier Egeland.

Det viktigste budskapet var at USA igjen skal lede gjennom samarbeid, sier Egeland.

– Han er en sittende president som setter en helt ny tone for det internasjonale diplomatiet. Det er ingen tvil om at verden har endret seg etter at Obama ble president, sier han.

Les: Her er Nobel-programmet
Les: Dette skjer i dag

Mette-Marit og Will Smith

Både Mette-Marit og Will Smith var tydelig beveget av Obamas tale.

Foto: NRK

– En sterk tale

Forfatter Jostein Gaarder synes også talen var sterk.

– Det var en stor opplevelse på alle måter. Det var en sterk tale, og ganske konkret. Det var ikke noe forblommet snakk om det beste for menneskeheten og så videre.

– Han sa jo på forhånd at han snakket som en «Commander in Chief», og han kunne ikke snakket som noe annet enn en amerikansk president, sier Gaarder.

Les også: - Ikke i samme klasse som Mandela

Kunstner Per Fronth laget diplomet som Obama mottok sammen med fredsprisen.

– Det var en fantastisk opplevelse, og et fantastisk foredrag. Det var et stolt øyeblikk å se ham holde diplomet. Jeg er litt tom for ord, for dette vil jeg bare oppleve en gang.

– Jeg håper at prisen i seg selv er en inspirasjon for ham, og at diplomet kan være en påminner om det han har snakket om i dag, sier en stolt Fronth.

– Ordla seg klokt

Frederic Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge.

Foto: NRK
Gro Harlem Brundtland

Gro Harlem Brundtland.

Foto: NRK

Bellona-leder Frederic Hauge var fornøyd med klimafokuset, selv om det ikke var en stor del av talen.

– Han la vekt på klimaet som en grunnleggende forutsetning for sikkerhet, og det er et godt perspektiv. Jeg synes han ordla seg klokt i forhold til dette. Det at global oppvarming blir satt opp som et kriterie skal vi være fornøyd med, sier Hauge.

Gro Harlem Brundtland mener også at Obama kom godt ut av en uvanlig fredspristale.

– Her har vi en president som starter med å beskrive sin egen rolle og den litt spesielle situasjonen han er i. Han holdt en meget helhetlig tale, og en samlet fremstilling av de temaene vi må være opptatt av for å bygge en tryggere verden.

– Han var dyktig i å legge et gjennomtenkt og velformert perspektiv på bruken av militærmakt for å redde freden og sikre menneskerettigheter. Talen skiller seg fra de fleste taler ved en fredsprisutdeling, sier Brundtland.

– Nøktern og realistisk

Annette Groth

USA-korrespondent Annette Groth.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
Joar Hoel Larsen

Joar Hoel Larsen.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK
Bjørn Hansen

Tidligere Urix-general Bjørn Hansen.

Foto: NRK

NRKs USA-korrespondent Anette Groth bet seg også merke i at Obamas tale handlet mer om krig enn fred.

– Jeg ble slått av at dette var en veldig realistisk tale. Han var nøye og metodisk, og snakket om rettferdig krig. Han snakket mer om krig enn fred, men var nøktern og realistisk, sier Groth.

Utenriksmedarbeider Joar Hoel Larsen mener også at Obama holdt fast ved sine politiske prinsipper i talen.

– Han vek ikke vekk fra det han står for, men han formulerte seg noe annerledes. Det er et av prisvinnerens aller sterkeste politiske talenter, at han henvender seg til publikum som passer for anledningen.

– I dag var det et internasjonalt publikum som er opptatt av krig og fred, og han la seg på et nivå som gjorde at det passet til anledningen, sier Hoel Larsen.

– Talen er verdt å lese

Bjørn Hansen, tidligere USA-korrespondent og Urix-programleder, mener Obamas tale vil bidra til å dempe kritikken mot ham.

– Jeg synes det var en fremragende tale, på mange måter en akademisk og intellektuell tale. Han trakk klare linjer mellom hva en supermakt kan gjøre og hva den ikke kan gjøre, og holdt fast ved at det finnes kriger han er nødt til å kjempe.

– Talen som Obama holdt er faktisk verdt å lese veldig nøye for fremtidige generasjoner, sier Hansen.

Les hele talen her

–SV har noe å lære

Siv Jensen

Siv Jensen synes fortsatt Obama fikk prisen for tidlig.

Foto: NRK

Frp-leder Siv Jensen har ingenting å utsette på Obamas tale, men synes fortsatt han fikk fredsprisen for tidlig.

– Det var en sterk tale. Det er en mann som ikke forhandler med terrorister, og han forklarer godt hvorfor det kan være nødvendig med krig. Jeg skjønner veldig godt hans behov for å forklare akkurat det, og støtter helhjertet opp om budskapet, sier Jensen.

Jensen mener SV har mye å lære av Obamas tale, men er fortsatt skeptisk til at presidenten fikk fredsprisen så tidlig.

– Det er de gjeringene han gjør i fremtiden som legger grunnlaget for om han fortjener fredsprisen. Men talen, den var det ingenting å utsette på, sier Jensen.

De mest brukte ordene i Obamas tale

LIKE MYE KRIG OG FRED: Denne ordskyen fra Wordle viser hvilke ord Obama brukte mest i talen sin. De største ordene er de mest brukte.

Foto: Wordle.net