Obama kan koste Norge 134 mill

Justisminister Knut Storberget bevilger store pengesummer til politiet og forsvaret for å ivareta sikkerheten rundt Obama-besøket.

Justisminister Knut Storberget
Foto: Alem Zebic / NRK

Knut Storberget har nå sett på regnestykket for hvor mye det vil koste staten å ivareta sikkerheten under Barack Obamas Oslo-besøk. Justisministeren foreslår å bevilge 80 millioner kroner ekstra til politiet.

Barack Obama

Prislappen på Barack Obamas norgesbesøk er klar.

Foto: Saul Loeb / Scanpix/AFP

Kan gi mer

I tillegg holder han også døren åpen for en overskridelse på 42 millioner kroner. Årsaken er at Storberget ennå ikke vet helt sikkert om Obama ankommer Oslo onsdag 9. eller torsdag 10. desember.

Grand Hotel har imidlertid fått en utvidet bestilling fra det amerikanske følget - og hele hotellet er bortleid onsdag til fredag, som nrk.no meldte i går .

I tillegg får Forsvaret en ekstrabevilgning på 12 millioner kroner. De skal bistå politiet med helikopter og annet utstyr.

Hele 2500 politifolk fra hele landet skal jobbe med å holde byen trygg.

- Krevende

- Dette er det største og mest krevende sikkerhetsopplegget som vi har opplevd i Norge. Det sier seg selv at utfordringene er mye større enn vanlig når den amerikanske presidenten kommer, sier Storberget til NRK.

Forslaget fra Storberget skal nå sendes til behandling i Stortinget.

Pengene skal spesielt gå til økte lønnsutgifter - både til å leie inn flere personer og til kostnader rundt økt overtid og tillegg. I tillegg skal det betales for forpleining og innkjøp av utstyr. Det dreier seg spesielt om spesialkjøretøyer og IT- og kommunikasjonsløsninger.

Les også: Blånisser midt i Obamas jernring

Les også: Ber norske komikere ligge unna

Les også: Kommer «dommedagsflyet» til Norge?