Ber norske komikere ligge unna

Oslo-politiet ber norske komikere holde seg i skinnet under fredsprisutdelingen i desember.

Synnøve Svabø møter Bill Clinton

Synne Svabø lyktes å få møte Bill Clinton i 2003. Det gjorde hun ikke i 1999.

Foto: NILS BJÅLAND / Scanpix

- Dette er ikke tiden for å tøye grensene, sier stabssjef i Oslo-politiet, Johan Fredriksen, som en av de ansvarlige for den norske planleggingen av sikkerheten rundt president Barack Obamas besøk.


For det kommer til å bli omfattende sikkerhetstiltak i hovedstaden når USAs president kommer for å motta Nobels fredspris torsdag 10. desember.

Både norsk politi og amerikanske sikkerhetsfolk kommer til å være på tå hev og var for den minste uforutsette hendelse.

Da Obamas partifelle og forgjenger Bill Clinton var på besøk i 1999, forsøkte stuntreporter Synnøve Svabøe å trenge seg forbi et omfattende sikkerhetsoppbud flere ganger.

Planen var å ta seg fram til Clinton for å gi ham en blomsterdekorasjon på Slottsplassen - med TV-team på slep. På buketten hadde hun festet en lapp med navnet sitt og mobiltelefonnummeret.

Hun er i dag helt klar på at det var dumt gjort, og advarer andre mot å finne på noe tilsvarende.

I ettertid fikk hun streng beskjed av politiet om at hun kunne blitt skutt under sine forsøk på å nå frem til Clinton.

Ikke rette tiden

Stabssjef Fredriksen er klar i sin beskjed til alle som sysler med å kopiere ideen.

- Dette er ikke tiden eller stedet for et stunt. En tilsvarende hendelse som i 1999, vil være et svært dårlig valg for vedkommende, sier stabssjefen.

Han oppfordrer alle til å bruke sunn fornuft, slik at vurderingene for politiet ikke blir unødig krevende.

- Selv om vi er profesjonelle til å vurdere uforutsette situasjoner, så er det ingen grunn til å utfordre denne profesjonaliteten. Både norske og amerikanske politifolk, som skal beskytte VIP-personer, er trent opp til å takle ulike scenarier og dimensjonere maktbruken i forhold til disse.

- Det betyr at man alltid vil vurdere hva som er forholdsmessig bruk av makt til den bestemte situasjonen. Men i ytterste konsekvens, hvis det er et reelt angrep, vil skytevåpen kunne bli brukt, sier han.

- Grensen går et sted

Den erfarne politimannen ber folk om å «bruke hue».

- Med all respekt å melde for andres yrkesutøvelse, jeg håper alle kan utvise denne sunne fornuften disse dagene, sier Fredriksen.

Han oppfordrer alle arbeidsgivere, inkludert de som styrer "moromennesker og stuntreportere" å gi tydelige signaler om hva de forventer av profesjonell adferd fra sine ansatte.

- Utad ser det ut til at flere av de nye humoristene stadig flytter grenser, og forsøker å overgå hverandre i grenseflyttingen.

- Men ett sted går grensen, og dagene da president Obama er i Oslo, er ikke tiden for å utfordre den grensen, sier han.