Bekrefter utvidet bestilling fra Obama

Dermed blir den amerikanske presidenten trolig to netter i Oslo - og en sikkerhetsjernring legges over hovedstaden tidligere enn først antatt.

Barack Obama og Grand Hotel

– Vi fikk en ny bestilling i går. Den utvidede reservasjon av hele hotellet gjør at bestillingen er flyttet frem fra 10. desember til 9. desember, bekrefter direktør ved Grand Hotel, Svein-Petter Haslerud, til nrk.no, men legger til at kontrakten ikke er signert ennå.

Dette betyr at Obama-følget reserverer og legger beslag på alle de 290 rommene, deriblant 52 suiter, en dag tidligere enn antatt, og at Obama trolig blir to netter i Oslo, altså fra 9. desember til 11. desember.

Det er den største enkeltbestillingen på det tradisjonsrike hotellet noensinne.

Andre gjester må ut

Svein-Petter Haslerud

Grand Hotel har huset fredsprisvinnere i mange år. Her tar hotelldirektør Svein-Petter Haslerud imot Sør-Koreas president Kim Dae-Jung i 2000.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Den første amerikanske delegasjonen kommer allerede over helgen og vil bli på hotellet frem til Barack Obama mottar Nobels fredspris.

Delegasjonen deler da den første tiden hotellet med andre gjester, men amerikanernes reservasjonsendring betyr også at ryddingen av hele hotellet for andre gjester, blir fremskyndet.

Grand Hotel vil være behjelpelig med å finne alternative hoteller til de gjestene som må ut av hotellet før opprinnelig antatt, og som ikke finner tak over hodet på egen hånd. Men en like sentral beliggenhet, kan de nok se langt etter.

– Hele Oslo sentrum er mer eller mindre bestilt, så de må nok et stykke utenfor sentrum, sier Haslerud.

Stenges og kontrolleres

Når Obamas følge ankommer den norske hovedstaden 9. desember, skal sikkerheten være på topp - ikke minst på Grand Hotel.

Grand Café er stengt hele prisutdelingsdagen, altså torsdag 10. desember, og hotellet er også anmodet om å stenge restauranten. Baren hadde hotellet i utgangspunktet tenkt å holde åpen, men dette er ennå usikkert.

Utenfor hotellets hovedinngang blir det opprettet et sikkerhetstelt der både mat og mennesker som skal inn og ut av hotellet, skal kontrolleres. Her må alt og alle gjennom, ingenting får tas inn bakveien de dagene Barack Obama er der.

Tar med eget sikkerhetsglass

Nobels fredspris 1994 til Yasir Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin

Det var strenge sikkerhetstiltak også ved fredsprisutdelingen i 1994, men det blir enda strengere i år.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Svein-Petter Haslerud ble hotelldirektør på Grand Hotel i 1994 og fikk med det husingen av det årets fredsprisvinnere, Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin, midt i fanget.

– Sikkerhetsrutinene var strenge da, men de blir enda strengere nå, sier han.

Da de tre fredsprisvinnerne i 1994 tradisjon tro skulle hilse fakkeltoget fra balkongen på Grand, var det et sikkerhetsglass rundt hele balkongen. Det vil det også være når den amerikanske presidenten i år skal ta imot hyllesten, og hotellet har sikkerhetsglasset stående klart i kjelleren.

– Men da folk fra Secret Service som var her på befaring, så på glasset som ble brukt den gangen, men har bestemt seg for å ta med sitt eget i stedet, forteller Haslerud.

Strenge sikkerhetskrav

Og det er ikke bare sikkerhetstiltak som vil være godt synlige for folk flest. I forkant av Obamas Oslo-besøk, må nemlig blant andre hele hotellets stab som skal være på jobb de dagene, være sikkerhetsklarert.

President Barack Obama

Ingenting overlates til tilfeldighetene når Oslo skal trygges i forbindelse med Barack Obamas besøk.

Foto: Kevin Lamarque / Scanpix/Reuters

Kravene til dem som skal jobbe mens Obama gjester hotellet, inkluderer blant annet at de må ha bodd i Norge de siste 5 årene eller er norsk statsborger med norsk adresse.

– Så det er en del av mine medarbeidere som må ta fri de dagene, sier hotelldirektøren. – Men de har forståelse for situasjonen.

Konturene av sikkerhetsopplegget rundt presidentbesøket begynner å ta form, men det eksakte detaljnivået er ennå ikke kjent. Både politiet og Nobelkomiteen regner med at bitene faller på plass i løpet av neste uke.

– Det blir en utfordring, men dette skal vi klare, sier Haslerud.