Blånisser midt i Obamas jernring

Hundrevis av blånissefans får se Jul i Blåfjell - til tross for at teateret ligger innenfor politiets jernring rundt Barack Obama.

Jul i Blåfjell på Oslo Nye Teater

Det blir Jul i Blåfjell på Oslo Nye Teater - til tross for at forestillingen arrangeres innenfor politiets jernring rundt Grand Hotel.

Foto: Leif GabrielsenKlokken 19.30 torsdag 10. desember starter Nobel-banketten på Grand Hotel med USAs president og nobelprisvinner som hedersgjest i Speilsalen på Grand - hvis det nåværende Nobel-programmet går som planlagt.

En halvtime senere tyter det flere hundre barn ikledd blå nisseluer ut fra Oslo Nye Teater, hvor førjulsforestillingen Jul i Blåfjell spilles.

Oslo Nye Teater ligger vegg i vegg med Grand Hotel - hvor Obama med følge skal bo - og hele kvartalet vil være avsperret av et hundretalls norske og amerikanske politimannskaper og sikkerhetsvakter.

I tillegg vil norsk politi ligge på takene rundt med skarpladde våpen som del av sikkerhetsopplegget.

Les også: Svabø: - Jeg kunne blitt skutt

Les også: Ikke gjør dette når Obama kommer til Oslo

(Artikkelen fortsetter)

Politets skarpskyttere på taket av Oslo rådhus i 1999

Politets skarpskyttere på taket av Oslo rådhus i forbindelse med Bill Clintons Oslo-besøk i 1999.

Foto: Per Løchen / Scanpix

Sikkerhetssoner

I Oslo sentrum opprettes det sikkerhetssoner avhengig hvor Barack Obama befinner seg til enhver tid. Dette gjelder Nobelinstituttet, Slottet, Oslo Rådhus, mulig Nobels fredssenter og ikke minst Grand Hotel, hvor han og følget etter de nåværende planene skal bo.

Sonen rundt Grand blir den største og den mest omfattende. Gatene vil være stengt av, og det vil bli forbudt å bevege seg innenfor denne sonen hvis du ikke er sikkerhetsklarert fra politiets side på forhånd. Politioppbudet vil naturligvis være stort.

Innenfor denne sonen ligger altså Oslo Nye Teater – hvor hundrevis av unger har gledet seg til å se Turtle og de andre blå- og rødnissene. Jul i Blåfjell har blitt spilt på Oslo Nye Teater hvert år siden 2002.

Forestillingen har start klokken 18.00, en time før nobelprisvinneren forhåpentligvis hilser fakkeltoget forbi Grand.

(Artikkelen fortsetter)

Dette er det avsperrede kvartalet:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NB: Trykk på de blå ikonene for å få opp informasjon.

Vil ikke skuffe ungene

Politiet i Oslo setter nå av betydelige ressurser for at Barack Obamas Oslo-besøk ikke skal ødelegge julestemninga for unge, norske blånisse-entusiaster.

- Vi har vurdert Blåfjell-forestillingen på Oslo Nye. Og vi er innstilt på å strekke oss langt for å ikke skuffe ungene, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo-politiet, som er en av hovedplanleggerne for Obama-besøket.

- Det blir en skikkelig utfordring, men vi skal få det til, sier han.

Johan Fredriksen

- Vi er innstilt på å strekke oss langt for å ikke skuffe ungene, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo-politiet.

Foto: Annemarte Moland / NRK

Informasjonssjef Erik Årsland ved Oslo Nye Teater er glad for at forestillingen går som planlagt. Samtlige 717 billetter til Jul i Blåfjell-forestillingen på Nobel-kvelden er solgt. Han sier at det ikke har vært noe alternativ å droppe forestillingen.

- Vi har vært veldig opptatt av å få det til. Det er vanskelig å skulle flytte på dem som har billett, for det meste av forestillinger er utsolgt, sier han.

- Møt opp i god tid

Politiet har allerede rutinemessig gjennomsøkt teaterets lokaler. Oslo Nye har - i likhet med andre arbeidsgivere i kvartalet - måttet levere inn lister over alle de har et arbeidsforhold til, slik at politiet kan sjekke vandel.

På selve kvelden blir det kontroll av alle som skal innenfor sikkerhetsringen rundt Grand - og det betyr at alle, foreldre som barn, må igjennom en sikkerhetskontroll før forestilling.

- Vi anbefaler alle å være ute i god tid før forestillingen starter – gjerne så mye som en time før. Det tar tid å gjennomføre adgangskontroll av alle som skal inn i det avsperrede kvartalet. Så får de heller vente inne i aulaen på at forestillingen starter, sier informasjonssjef Årsland.

Amerikanerne enige

Informasjonssjef Erik Årsland, Oslo Nye Teater

- Møt opp i godt tid, sier informasjonssjef Erik Årsland ved Oslo Nye Teater.

Stabssjefen ved Oslo politikammer sier de har et godt samarbeid med de amerikanske sikkerhetsansvarlige.

- Så de er enige i vurderingen om å la teaterforestillingen gå av stabelen?

- Dette er vår vurdering og vil bli forankret gjennom samarbeidet med amerikanerne, som er svært godt, sier Fredriksen.

- Det er jo et folkehav som kommer ut av dørene ved forestillingsslutt. Medfører det noen problemer?

- Som nevnt, en utfordring blir det ressursmessig. Det blir mye å følge med på. Men jeg tror det vil gå veldig bra. Vi vil varsle våre samarbeidspartnere ekstra godt, slik at de er godt forberedt på hjemtoget av norske smånisser, sier stabssjefen.

Informasjonssjefen ved Oslo Nye Teater frykter ikke at publikum dropper å komme, selv om store sikkerhetstiltak vil være på plass.

- Det er kanskje ikke ønskesituasjonen dersom man vil ha julestemning, men mange av barna vil kanskje synes at dette er ekstra spennende. Samtidig tror jeg ikke at alle som har billett den kvelden har tatt innover seg situasjonen, sier Årsland til NRK.no.