Obama deltar på klimamøtet

USAs president Barack Obama har bestemt seg for å delta på klimatoppmøtet i København i desember.

Barack Obama

USAs president Barack Obama kommer på en snarvisitt til København.

Foto: Saul Loeb / Scanpix/AFP

President Barack Obama kommer til København den 9. desember, men kommer ikke tilbake etter å ha reist til Oslo for å motta Nobels fredspris den 10., melder Reuters.

President Obama får derfor bare med seg begynnelsen av klimamøtet, men går glipp av møtet når de omtrent 65 andre statsledere kommer til København mot slutten av møtet.

Én av tre inviterte statsledere kommer

Hittil har 65 stats- og regjeringssjefer takket ja til invitasjonen som den danske statsministeren Lars Løkke Rasmussen har sendt ut.

Det har vært ukjent om den amerikanske presidenten ville komme til København, særlig etter besøket der han forsøkte å få OL til Chicago, men måtte reise tilbake til USA uten suksess.

Møtet i Danmark varer fra 7. til 18. desember. Klokken 10 den 10. desember lander han i Oslo for å ta imot Nobels fredspris.

Kan offentliggjøre USAs klimamål

Det ventes at Det hvite hus offentliggjør København-turen senere i dag. Reuters har informasjonen fra en anonym tjenestemann i Obamas administrasjon.

Sammen med offentliggjøringen av turen kan det også hende at Det hvite hus vil komme med informasjon om målene for USAs kutt i drivhusgasser.

USA, som sammen med Kina står for 40 prosent av verdens utslipp av disse gassene, er det eneste store i-landet som ikke har lagt et tilbud på bordet.

President Obamas klimaforhandler, Todd Stern, har i det siste snakket med både klimaforhandlere fra andre land og nøkkelpersoner i Kongressen i USA, og det er derfor rimelig å tro at Obama tar med seg et slags klimatilbud til København.

Obamas besøk legger klimapress på andre

Dette tilbudet kan være at selv om USA ikke rekker å få til en hjemlig lov om et begrenset utslipp av klimagasser, så er presidenten villig til å inngå en midlertidig avtale - om den enn ikke er bindende.

Problemet for president Obama er at envher klimaavtale som USA skulle være villig til å inngå med de andre landene i København, kan bli avvist i Kongressen i USA.

At president Obama ikke bare legger et slags tilbud på bordet, men faktisk legger vekt bak tilbudet ved å komme personlig til København, kan øke villigheten blant resten av statslederne til å inngå en avtale, selv signaturen til USAs president på sluttavatalen.