Hopp til innhold

Geir Lundestad: Dette blir gøy

Det afrikanske fyrverkeriet Angelique Kidjo er blant artistene som skal opptre under Nobel-seremonien i Oslo rådhus i dag. Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad gleder seg.

Nobel fredspris-utdeling på Oslo rådhus 2011

Nesten 1000 personer er samlet i Oslo rådhus for å hylle de tre fredsprisvinnerne.

Foto: Atle Bråthen / NRK

Seremonien i Oslo rådhus starter klokken 13.00 i dag, og du kan følge TV-sendingen direkte fra klokken 12.50 på NRK.no.

Det er norske Mari Boine som åpner den høytidelig seansen, etter at årets tre fredsprisvinnere er tatt imot av tre av medlemmene i Nobelkomiteen, og kongeparet er på plass inne i salen sammen med inviterte gjester.

– Veldig gøy

Fredsprisvinnerne kommer så å si direkte fra den obligatoriske audiensen på slottet og møtet med kong Harald og dronning Sonja.

Under seremonien vil Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland holde en tale som begrunner tildelingen, før vinnerne får den eksklusive gullmedaljen og diplom før de holder hver sin personlige takketale, det såkalte Nobel-foredraget.

På gårsdagens pressekonferanse var det en svært lett og ledig stemning mellom de tre damene. Spesielt jemenittiske Tawakkul Karman, som er tidenes yngste fredsprisvinner med sine 32 år, strålte mer eller mindre som en sol og la ikke skjul på at hun var fryktelig stolt av den store hederen som Nobels fredspris er.

Leymah Gbowee og Geir Lundestad

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad tok imot Leymah Gbowee da hun ankom Oslo torsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Jeg tror det blir noen fine dager. Dette er fantastiske damer, og jeg tror det blir veldig gøy, sier Nobelinstituttets leder Geir Lundestad til NTB om hva som venter.

Gjestelisten

På dagens gjestelist står familiemedlemmer, venner og kjente av de tre prisvinnerne. Hver prisvinner får invitere seg med et visst antall gjester.

Av de internasjonale gjestene som er invitert og til stede, er blant andre Chiles tidligere president Michelle Bachelet, som nå er leder for FNs kvinneorganisasjon UN Woman, og Den arabiske ligas forrige generalsekretær og presidentkandidat i Egypt, Amr Moussa.

Odd Petter Magnussen (t.h)

Odd Petter Magnussen (t.h) og flere representanter for Martines Stiftelse for Rettferdighet, er blant Tawakkul Karmans gjester.

Foto: Westerlund, Åsa / SCANPIX

I Tawakkul Karmans gjestekvote er blant annet seks norske og jemenittiske representanter for Martines Stiftelse for Rettferdighet, deriblant Martine Vik Magnussens far, Odd Petter Magnussen. Også norskfranske Eva Joly er Karmans gjest.

Ellers er både Stortingets presidentskap, deler av regjeringen og stortingsrepresentanter å finne i salen sammen med høyesterettsjustitiarius, det diplomatiske korps, tidligere statsministre og utenriksministre, samt representanter for det offisielle Norge, Oslo by, norsk næringsliv og frivillige organisasjoner.

Helen Mirren

Skuespiller Helen Mirren skal lede Nobelkonserten og vil være til stede under utdelingsseremonien.

Foto: DAN STEINBERG / Ap

Statsminister Jens Stoltenberg er på offisielt besøk i Australia. Kristin Halvorsen er derfor fungerende statsminister i hans fravær.

Underholdningen

Av de mer berømte fjesene, er den Oscar-vinnende britiske skuespilleren Helen Mirren og skuespillerkollega Rosario Dawson, som skal lede Nobelkonserten i morgen.

Blant dem som skal opptre på konserten, og også under seremonien, er de tre artistene som er ønsket av fredsprisvinnerne.

For Tawakkul Karman opptrer Ahmed Fathi, president Ellen Johnson Sirleaf ønsket seg Miatta Fahnbulleh, mens Angelique Kidjo – som har fått Oslo Spektrum til å koke under to tidligere fredspriskonserter i 1996 og 2002 – var ønskeartisten til Leymah Gbowee.

Kidjo har også satt musikk til en dokumentarfilm om kvinnenes rolle, med Leymah Gbowee i spissen, i kampen for å få fjernet Liberias tidligere president Charles Taylor fra makten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Angelique Kidjo

Angelique Kidjo, her under en konsert i Tunisia i forrige måned, er spesielt ønsket av Leymah Gbowee.

Foto: Anis Mili / Reuters

Angelique Kidjo, som er fra Benin og er en av Afrikas mest kjente artister, har selv brukt sin posisjon til å fremme menneskerettigheter. Hun er også UNICEF-ambassadør.

I 2009 ble Gbowee og Kidjo sammen intervjuet av CNNs Christine Amanpour. Da fortalte Kidjo om et besøk til Zimbabwe.

– Musikk er makt. Musikk bringer folk sammen. Da jeg var i Robert Mugabes Zimbabwe, brukte jeg scenen til å få frem mitt budskap. Før jeg fremførte en sang om Afrika, sa jeg til publikum: «Vi, afrikanere, kan ikke bare be om hjelp fra andre. Når våre ledere blir våre slaktere og våre fangevoktere, kan vi ikke sitte og se på. Vi, Afrikas folk, fortjener det beste, og vi fortjener fred».

Fakkeltog og bankett

Etter seremonien, som avsluttes rundt klokken 15.00, får prisvinnerne en liten pause før de skal tilbake til Oslo rådhus og det tradisjonelle CNN-intervjuet med Jonathan Mann.

Deretter, to timer senere, hilser de fakkeltoget fra balkongen til Nobelsuiten på Grand Hotel før den store Nobel-banketten med 250 gjester venter.