NRK Meny
Normal

Janelle Monáe til Nobelkonserten

Hun ble kåret til en av årets beste Øya-artister – nå kommer hun tilbake til Oslo.

Artisten Janelle Monae

Artisten Janelle Monáe.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Janelle Monáe er en av artistene som skal spille for årets fredsprisvinnere når de kommer til Oslo for å motta fredsprisen i desember, melder Aftenposten.

Sist Monáe var i Oslo var under Øyafestivalen i august, der hun leverte en av årets aller beste konserter, i følge NRK Lydverkets anmelder.

Les: Janelle leverte Sjøsidens beste konsert noensinne

Tre kvinner deler i år Nobels Fredspris: Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf, den liberiske fredsaktivisten Leymah Roberta Gbowee og menneskerettsaktivist og journalist Tawakkol Karman fra Jemen.

Bernhoft i godt selskap

Jarle Bernhoft

Jarle Bernhoft skal også spille på årets fredspriskonsert.

Foto: Tom Øverlie/NRK P3

Norske Jarle Bernhoft, som nylig spilte i talkshowet til den amerikanske stjernen Ellen DeGeneres til stormende jubel, får også æren av å spille på den stjernespekkede konserten.

Showet sendes direkte på NRK1 den 11. desember. Det vil også bli vist i en rekke andre land over hele verden. Andre artister som skal opptre er Sugarland, David Gray, Jill Scott, Ellie Goulding, Matthew Morrison og World Youth Choir.

Nett-tv: Se kontorkonsert med Jarle Bernhoft

Feirer fred gjennom musikk

Geir Lundestad og Thorbjørn Jagland

Geir Lundestad og Thorbjørn Jagland viser bilder av årets fredsprisvinnere.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

Geir Lundestad fra Nobelkomiteen er stolt over knippet artister han nå kan offentliggjøre.

– Vi er veldig glad for at disse talentfulle artistene vil være med oss på nok en minneverdig fredspriskonsert, sier han, i følge Aftenposten.

– Denne konserten er en ekstremt kraftfull måte å feire fred gjennom musikk, og også viktig for å gjøre flere oppmerksom på de viktige bidragene fra nobelvinnerne.

Nett-tv: Se tidligere fredsprisutdelinger her

Uklart hvem som vil lede showet

Det er ikke klart hvem som vil lede konserten ennå. Tidligere år har Hollywoodstjerner som Will Smith og Jada Pinkett-Smith, Anne Hathaway og Denzel Washington ledet konserten.

Kulturstrøm

 • Anmeldelse: Avengers Infinity War

  En massiv mastodont av en superheltfilm. Kanskje den største i skala til nå. Her blir man utsatt for et realt møljeslagsmål på 2 timer og 29 minutter, der sansene blir bombardert av visuelle inntrykk og der et drønnende lydspor kan påvirke hørselen i negativ retning, skriver NRKs filmanmelder.

  Avengers
  Foto: The Walt Disney Company
 • Jobbar mot neste års festival

  Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

 • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

  I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.