Hopp til innhold

Ingen Nobel-straff for næringslivet

Samtlige norske selskaper i Kina som NRK har vært i kontakt med, sier de har merket lite til «Nobel-effekten». For i Kina er det «business as usual».

Liu Xiaobo

Kinesiske myndigheter har gitt uttrykk for sin tydelige misnøye mot tildelingen av Nobels fredspris til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo. Men så langt er den kinesiske straffen mot næringslivet uteblitt.

Foto: Itsuo Inouye / Ap

Mange gav uttrykk for bekymring da Nobelkomiteen tidligere i høst offentliggjorde beslutningen om å gi fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.

Og selv om norske myndigheter opplyser kansellerte avtaler på løpende bånd, nå sist møte om en mulig norsk-kinesisk frihandelsavtale, merker bedriftene som opererer i Kina lite til den kinesiske diplomatiske vreden.

– Så langt har ikke vi klart å fange opp noen signaler fra de selskapene som er her om at dette har fått konsekvenser, sier Terje Lang-Ree, regiondirektør for Nordøst-Asia i Innovasjon Norge, til NRK.

– Ikke registrert noe

Lang Ree anslår at det er vel 200 norskregistrerte selskaper i Kina, og at det er aktivitet i 125 av disse. Nobelprisen har ikke skapt trøbbel for selskapene, tror han.

– De vi har vært i kontakt med, har så langt ikke merket noe til dette, opplyser Lang-Ree.

Han tror Innovasjon Norge ville ha vært blant de første som hadde blitt kontaktet, hvis de norske bedriftene hadde fått problemer i etterkant av pristildelingen.

– Så langt har ikke vi registrert noen endringer i handlingsmønsteret hos våre kunder, forteller Bjørn Naglestad i Jotun Coatings på telefon fra Shanghai.

Firmaet leverer skips- og dekormaling til kunder i Kina, og har omlag 1300 ansatte, de fleste av dem kinesere.

I likhet med flere norske bedrifter i Kina som NRK har vært i kontakt med, forteller Naglestad at Nobelprisen ikke er noe tema.

– I forretningsmiljøet her i Shanghai er folk opptatt av å gjøre forretninger, og bryr seg ikke så veldig mye om politikk på det nivået, sier Naglestad.

Går som normalt

Det samme inntrykket deler Hans Jørgen Mørland i Kongsberg Automotive.

Kongsberg Automotive produserer deler til bil- og lastebilskunder. Bedriften har over 1000 ansatte i Kina, fordelt på fire fabrikker.

- Vi hørte som alle andre at det var spekulasjoner om det ville bli reaksjoner. Men vi har ikke merket noen ting.

- I alle kunderelasjoner er det «business as usual». Vi har opprettholdt den samme produksjonen med like mange ansatte på alle de fire fabrikkene våre, sier Hans Jørgen Mørland til NRK.

Mørland forteller at fredspristildelingen ikke har vært til bekymring for ledelsen i Kongsberg Automotive. Størstedelen av kundemassen er da også internasjonale selskaper. Rene kinesiske selskaper utgjør bare et fåtall.

Ikke mindre fisk

Den norske samhandelen med Kina er stor. I fjor importerte Norge kinesiske varer til en verdi av 33 milliarder kroner. Mens vi eksporterte for noe under halvparten, 15 milliarder kroner.

Og en som var frustrert etter Nobelkomiteens valg, var administrerende direktør i Vest-Norges Fiskesalgslag Magnar Aasebø. Han mente komiteens valg kunne skade norsk eksport, men kan foreløpig puste lettet ut.

En oversikt fra Eksportutvalget for fisk viser at Norge har hittil i år solgt laks for én milliard kroner. Noe som er en økning på 55 prosent sammenliknet med samme tid i fjor.

Fisk og skalldyr er den fjerde største eksportvaregruppen, etter spesialmaskiner, industrimaskiner og metaller.

Fokuserer på vekst

Antropolog og Kina-kjenner Henning Kristoffersen er ikke overrasket om at norske selskaper rapporterer om fred og fordragelighet.

Kina er som nasjon avhengig av vekst. De skal ha sine 8 prosent vekst, uansett, mener antropolog og Kina-kjenner Henning Kristoffersen.

Han synes å se at kravene til økonomisk vekst i Kina veier tyngre enn politiske uoverensstemmelser. Og at norske interesser derfor heller ikke i framtiden har grunn til å bekymre seg.

Likevel er også han spent hvilken effekt det vil av den økte oppmerksomheten rundt selve Nobel-seremonien i Oslo den 10. desember.

Årets fredsprisvinner Liu Xiaobo er fortsatt fengslet, familien er i husarrest og ingen av hans brødre slipper ut av landet for å representere ham - men det eksil-kinesiske dissidentmiljøet holder fanen høyt verden over på Lius vegne.

– Jeg kan forstå at det er en viss anspenthet hos de norske interessene i Kina, men jeg tror at strategien fortsatt fra kinesisk side er å lage minst mulig ute av det. Men det kan bli mer ut av det nå enn da det ble klart at Liu Xiaobo skulle få prisen.