Hopp til innhold

– India kan droppe Nobel

Indiske medier melder at det likevel ikke er sikkert at Indias ambassadør vil delta – til tross for at landet tidligere har meldt at de kommer.

Kinesisk statsminister Wen Jiabao

Den kinesiske statsministeren Wen Jiabao skal på statsbesøk til India i neste uke og kan dermed stikke kjepper i hjulene for Indias Nobel-deltakelse.

Foto: CLARO CORTES IV / REUTERS

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

I går annonserte Nobelkomitéen at 19 land ikke vil delta i Nobelseremonien på fredag. Men det kan bli flere, etterhvert som Kina trapper opp presset på naboland og handelsforbindelser.

LES: Ble arrestert på vei til Nobel-utdelingen
LES: – Norge har seg selv å takke

Vil sikre avtale med Kina

Listen over de nitten landene inneholdt få overraskelser – med unntak av Filippinene. Hvorfor vil en av USAs allierte, og i tillegg et land som har potensielle grensekonflikter med Kina i Sør-Kina-havet, ikke komme til Nobel-seremonien?

Svaret er på besøk i Beijing i dag: Filippinenes hærsjef har ankommet den kinesiske hovedstaden for å sikre en omfattende handel med våpen fra Kina.

Heller ikke i India er myndighetene likevel sikre på om de ønsker å markere støtte til demokrati og frihet ved å delta i Nobel-seremonien – slik man tidligere har annonsert.

Kina advarte om konsekvenser

Men det var før Kina sendte ut sin advarsel om at deltakelse her ville få konsekvenser.

Og når Kinas statsminister Wen Jiabao kommer på statsbesøk til India neste uke, kan det være at man dropper Nobelseremonien, skriver indiske medier i dag.

LES: Vil ikkje terge på seg Kina
LES: - Nobelprisen det viktigste som har skjedd siden studentopprøret i 1989

Kinesiske myndigheter er selv overbevist om at flertallet i verdenssamfunnet er på deres side – selv om de også klager over at Nobelprisen har skapt et voldsomt kaos i hele verden, slik den kinesiske statskontrollerte avisen Global Times skriver i dag.

Nepal instuert om å droppe Nobel

I dag er det også blitt kjent at Nepals regjering har instruert ambassadøren i Stockholm til å utebli fra Nobelseremonien i Oslo etter påtrykk fra Kina.

Kina ba den nepalske regjeringen om ikke å sende noen representant til seremonien for vinneren av Nobels fredspris, Liu Xiaobo, skriver avisa Republica onsdag.

Ifølge Republicas kilder tok regjeringen beslutningen for ikke å irritere sin store nabo i nord.

Dermed har 20 land meldt avbud til seremonien, mens 44 har takket ja til invitasjonen.

Se oversikten: Disse landene kommer ikke