Hopp til innhold

– Norge har seg selv å takke

– Den norske regjeringen må ta det fulle ansvaret for at forholdet mellom Norge og Kina nå er på et lavmål, sier en talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet.

Video Kina om Nobel

SE VIDEO: Kinesiske myndigheter leverer klare meldinger til Nobelkomitéen.

I Beijing for 13 år siden var stemningen svært god da Kong Harald ble mottatt av Kinas daværende president Jiang Zemin foran Folkets Store hall.

Siden den gang har Kong Harald også møtt dagens president Hu Jintao i forbindelse med sommer-OL i Beijing for to år siden.

Les også: Vargas Llosa roser Liu Xiaobo
Les også: 19 land med Nobel-nei
Les også: - Nobelprisen er en vekker for FN

Dårlig stemning

Men i dag er stemningen en helt annen.

På en pressekonferanse i Kinas utenriksdepartement ga myndighetene tydelig uttrykk for hva de tenker om at Kongens og Dronningen deltar på Nobelseremonien på fredag.

Liu Xiaobo

Tildelingen av fredsprisen til den kinesiske regimekritikeren og demokratiforkjemperen Liu Xiaobo har gjort at 19 land ikke vil komme på utdelingsseremonien.

Foto: - / Afp

– Dette er offentlig støtte til ulovlig og kriminell virksomhet i Kina, og også en svært grov innblanding i Kinas rettslige suverenitet, sier talskvinne Jiang Yu.

– Samarbeidsgrunnlaget er ødelagt

Hun sier kongeparet selv må svare på om de støtter kriminell aktivitet i Kina ved å delta på fredag.

– De bør selv vite hvorfor de ønsker å delta på Nobelseremonien, sier Jiang.

Hun sa også at nye møter mellom statslederne i Norge og Kina kommer til å bli vanskelig.

– Det politiske grunnlaget og samarbeidsklimaet mellom våre to land er ødelagt.

– Klovner

Hun sier dessuten at verdenssamfunnets flertall kommer til å holde seg borte fra Nobelseremonien på fredag, og leverte i samme slengen noen klare meldinger til Nobelkomiteen.

– Jeg vil gjerne si til disse medlemmene i Nobelkomitéen at de selv har satt i scene og selv spiller rollene i denne anti-Kina farsen. Vi lar oss ikke stanse fordi noen anti-Kina klovner forstyrrer oss.