Hopp til innhold

Ble arrestert på vei til Nobel-utdelingen

En kinesisk dissident bosatt i Australia, sier han ble arrestert på flyplassen i Shanghai og tvunget til å reise hjem igjen da han var på vei til Oslo og fredsprisutdelingen.

Zhang Heci forteller at han var på vei til Norge via Kina, og at politiet på flyplassen i Shanghai avhørte ham og nektet ham å ringe kona eller det australske konsulatet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

De holdt ham deretter arrestert i ett døgn, uten at han skal ha fått noen forklaring på det.

– Tvang meg til å dra tilbake

En demonstrant protesterer mot fengslingen av Liu Xiaobo

Liu Xiaobo sitter fengslet i Kina, noe som har skapt protester blant kinesiske opposisjonelle.

Foto: Itsuo Inouye / Ap

Zhang Heci skulle til Norge for å delta på seremonien i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris til den kinesiske regimekritikeren og menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo.

– De har ingen rett til å hindre meg i å reise til Oslo og delta på fredsprisseremonien, skriver Zhang Heci i et brev til Australias utenriksminister Kevin Rudd.

– De tvang meg i stedet til å dra tilbake til Australia etter å ha holdt meg tilbake i 24 timer. Fire politimenn voktet rommet der jeg sov, og to politimenn fulgte meg når jeg skulle på toalettet, opplyser han.

Hindrer opposisjonelle å reise

Ifølge Zhang Heci, som er en venn av fredsprisvinner Liu Xiaobo, fikk han innvilget visum av det kinesiske konsulatet i Melbourne tidligere denne måneden, slik at han kunne besøke venner og familie i Kina på vei til Norge.

Den kinesiske kunstnaren Ai Weiwei

Den kinesiske kunstneren Ai Weiwei ble nektet å reise ut av Kina.

Foto: PETER PARKS / Afp

Han forteller at han tidligere har reist til Kina hvert år uten å få noen problemer.

En talsperson for myndighetene i Shanghai sier til AFP at han ikke er kjent med Zhang Heci ble holdt igjen.

Også andre kinesiske opposisjonelle har blitt stoppet av myndighetene. Tidligere denne måneden ble en kjent kinesisk kunstner og en økonom nektet å forlate Kina.

– De sa jeg ville true den nasjonale sikkerheten dersom jeg reiste fra landet. Jeg er sikker på at dette har med at fredsprisen går til dissidenten Liu Xiaobo å gjøre. Myndighetene har hisset seg kraftig opp over dette, sier kunstneren Ai Weiwei.