Hopp til innhold

- Nobelprisen det viktigste som har skjedd siden studentopprøret i 1989

- Liu Xiaobo og «Charter 08» er blitt en politisk kraft som myndighetene er redd, og tildelingen av Nobels fredspris til ham er det viktigste som har skjedd for demokratiet i Kina siden studentopprøret i 1989.

Video Lius talsperson i Oslo

Liu Xiaobo og «Charter 08» er blitt en politisk kraft som forener demokratibevegelsen innad i Kina. Derfor er myndighetene er redd ham, og det speiler deres reaksjoner, sier Yang Jianli som er prisvinnerens nærmeste representant under Nobel-tildelingen.

Det mener Yang Jianli, som er det nærmeste man kommer fredsprisvinneren under Nobel-tildelingen i Oslo.

Yang Jianli ble utnevnt av Lius ektefelle Liu Xia til å representere prisvinneren, hvis hun selv eller noen fra familien ikke slapp ut av Kina for å være tilstede.

Det har slått til.

Liu Xia viser fram eit bilete av ektemannen.

Liu Xia med bilde av ektemannen.

Foto: PETAR KUJUNDZIC / Reuters

Liu Xia sitter i husarrest, utilgjengelig for omverdenen og hans brødre er under streng overvåking. Øvrige venner og støttespillere som kunne tenke seg å ta seg til Oslo, er satt i fengsel, husarrest eller nektes utreise.

I eksil i Boston

Yang Jianli er bosatt i Boston, USA og derfor utenfor rekkevidde for kinesiske myndigheter. Etter studentopprøret i 1989, ble Yang satt på myndighetenes svarteliste og nektet innreise til Kina igjen etter nytt studieopphold i USA.

Han ble arrestert da han i 2002 forsøkte å komme seg inn i landet. Kinesiske myndigheter nektet i flere år for at de hadde ham i forvaring, men etter sterkt amerikansk press, med engasjement fra politikere som Hillary Clinton, Ted Kennedy, John McCain og Bob Dole, ble han løslatt i 2007 og satt på fly til USA.

Siste som mailet kona

Yang Jianli var en av de siste utenfor Kina som hadde kontakt med Liu Xia.

Da hadde hun fått fortelle sin ektemann at han var årets vinner av den prestisjetunge fredsprisen, som har brakt Kina på randen av raseri.

- Jeg kommuniserte med Liu Xia siste gang 21. oktober. Etter det har all hennes kommunikasjon med omverdenen blitt kuttet, forteller Yang Jianli til NRK.

Siden Liu Xiaobo ble arrestert i desember 2009, har han jevnlig vært i kontakt med Liu Xia.

- Det største ønsket til Liu Xia, er at mannen blir løslatt og selv kan ta imot prisen. Mens han ønsket at hun skulle få reise til Oslo, gitt at han ikke hadde noe håp om å bli løslatt.

- Men vi hadde begge en følelse av hvilken vei det gikk, så de siste meldingene oss i mellom i midten av oktober, dreide seg om de forstående Nobel-arrangementene.

- Hva jeg skulle si på hennes og hans vegne, hvem de ønsket som prisvinnerens gjester og slike ting, forteller Yang.

- Blant annet bad de meg formidle at dette er en pris til mange i den kinesiske demokratibevegelsen som deler Liu Xiaobos idealer, men som i likhet med ham har betalt en høy pris for dem.

Liu Xiaobo

Liu Xiaobo har vært fengslet siden desember i fjor.

Foto: - / Afp

Ett av Liu Xiaobos egne ønsker for seremonien oppfylles, nemlig at et barnekor skulle synge for ham, enten han var der eller ikke.

Yang forteller at kommunikasjonen med Liu Xia har vært omstendelig. Ofte har det gått kun i enkeltvise setninger.

Alt er blitt dobbeltsjekket fra hans side, for å teste ut at hun hadde skrevet det selv, og at det ikke var politi eller myndighetspersoner som utgav seg for å være henne.

- Jeg bruker felles referanser, som venner vi begge kjenner, restauranter vi begge har vært på med videre. Men det er en tungvint form for utveksling.

Han sier Liu Xia har det siste året vært under et enormt press, spesielt etter kunngjøringen om tildelingen i begynnelsen av oktober.

- Jeg er redd for hva som kan skje henne. Vi får heller ikke lenger tak i noen i hennes familie, og det bekymrer meg, sier Yang.

Også Lius brødre har fått munnkurv og overvåkes tett, etter å ha uttalt seg til utenlandske medier.

Møttes opprørsvåren 1989

Yang ble kjent med prisvinneren i opprørsdagene i 1989, da tusenvis av kinesiske studenter protesterte mot regimet på Den himmelske freds plass i Beijing. De krevde at det kommunistiske ettpartisystemet måtte erstattes av et flerpartidemokrati i Kina.

- Vi kom da begge rett fra studieopphold i USA, han kom hjem etter et doktorgradsopphold ved Columbia i april, jeg fra masterstudie ved Berkeley i mai. Vi hadde før det studert ved samme universitet, men ikke hatt personlig kontakt.

- Da studentene startet sin protest på forsommeren, ønsket vi begge å delta. Liu Xiaobo planla en sultestreik sammen med flere intellektuelle. Han var veldig oppsatt på å konfrontere myndighetene, få dem til skifte retning for det kinesiske samfunnet.

- Jeg fikk oppgaven om å formidle rådet om at han burde forlate landet og dra i eksil, fordi man fryktet for hans liv. Han var da gift med sin første kone og de hadde en liten sønn. Han fortalte at passet var beslaglagt, og at han ville bli hos studentene, forteller Yang.

Video Tilbakeblikk på demonstrasjonene på Tiananmen-plassen

Det ble en heftig vår og forsommer på Den himmelske freds plass i 1989.

Etter at opprøret ble knust, ble Liu satt i fengsel i likhet med flere av studentlederne. Liu har da også dedikert prisen til ofrene etter studentopprøret.

Det gikk 18 år før Liu og Yang traff hverandre igjen. Det skjedde etter at Yang ble sluppet ut av fengselet i 2007, etter et intenst amerikansk press.

- Liu var en av de første som møtte meg i Beijing, før jeg ble satt på flyet til USA. Siden holdt vi tett kontakt inntil han ble arrestert i fjor, sier Yang.

Ble en politisk leder

- Da jeg møtte ham i 1989, betraktet jeg ham som en «alene-fighter». Han trodde intenst på en demokratiutvikling for Kina, delte de samme idealene og målene som oss andre. Og hadde - og har - et strålende intellekt. Men som sagt, en individuell frihetsforkjemper og meningsbærer mer enn en politisk leder.

- Da jeg møtte ham igjen i 2007, hadde han forandret seg. Han var mer moden og den som nå forener demokratikampen fra innsiden. Han hadde utviklet seg til en virkelige politisk leder, og det er vel derfor kinesiske myndigheter er så redde og reagerer så sterkt nå.

- For også de vet at det han som kan lede demokratibevegelsen innad i Kina fremover, sier Yang og sier han beundrer Liu for forandringen som har skjedd.

Dommen Liu Xiaobo soner på 11 års fengsel, for å ha ført «Charta 08» i pennen, er hans fjerde fengselsopphold.

Det viktigste siden 1989

Også Yang Jianli merker presset fra myndighetene, både generelt og nå.

- Joda, jeg er nøye overvåket, selv i USA. Men de tør ikke gå lenger enn det, utenom at vi fortsatt nektes å dra tilbake til Kina. Mange av dem som har måttet dra i eksil har ikke sett familie, venner og slekt på 20 år. Det er hardt, spesielt det ikke kunne se sine foreldre.

Mange av de mest fremtredende eksil-dissidentene vil være samlet i Oslo denne uken. Flere av studentlederne fra 1989-opprøret kommer, det samme gjør flere av dem som gikk foran dem i kampen og var deres inspirasjonskilder og forbilder.

I tillegg kommer en rekke representanter for demokrati- og menneskerettighetsorganisasjoner med base i Hong Kong, som fortsatt slipper unna Kinas stramme styring.

Yang Jianli

Yang Jianli mener Kina reagerer så sterkt fordi de frykter ny demokratibølge.

Foto: Laila Bakken / NRK

- Tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo er den viktigste begivenheten for den kinesiske demokratibevegelsen siden 1989, sier Yang Jianli.

- Vi har ikke vært så samlet på 21 år. På et tidspunkt følte nok mange av oss at vi mistet litt grepet på hva som skjedde i Kina. Nobel-prisen, som er en internasjonal anerkjennelse av våre mål, vil revitalisere vår felles kamp for et endret og moderne Kina.

Yang mener eksil-kineserne vil samle seg om to ting:

- Vi vil mobilisere verden til å kreve frigivelse av Liu Xiaobo og andre politiske fanger. Og vi vil diskutere Charter 08, som er i ferd med å bli et symbol for demokratibevegelsen, sier han.