- Jeg er bare i begynnelsen

- Jeg har ikke med meg alle løsningene , sa USAs president Barack Obama i sin Nobel-tale.

Han og førstedame Michelle ankom Oslo rådhus få minutter på 13. Da hadde plasttrekket akkurat blitt tatt av den røde løperen i vinterregnet.

Siden de kom ut av Air Force One landet på Gardermoen, hadde det gått i et forrykende tempo inn. Men i borgården tok de seg bedre tid. På spørsmål fra pressen smilte og vinket paret tilbake og lot seg fotografere.

Barack Obama og Michelle Obama inne på Oslo rådhus

Barack Obama og Michelle Obama inne på Oslo rådhus.

Foto: NRK / NRK

Nobeletiketten er endret i år, og førstedamen fulgte sin mann inn i salen sammen med fire av medlemmene i Nobelkomiteen.

Gladest over å se førstedamen, var datteren til Nobelkonsert-vert, Willow Smith. Hun strålte av barnlig glede da Michelle vinket til henne.

Da presidenten inntok podiet, hvor vinneren sitter, måtte ektefellen sitte på stolradene bak kongefamilien, sammen med de inviterte Obama-gjestene fra USA. Blant dem Obamas ene søster og de nære rådgiverne Valerie Jarrett og David Axelrod, som var sentrale i Obamas presidentvalgkamp.

Kongefamilien, med kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, gikk som alltid sist inn, fulgt av Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og instituttets direktør Geir Lundestad.

Da det kongelige følget var vel inne, startet sopranen Solveig Kringlebotn seremonien med musikk av Edvard Grieg.

Nett-TV: Se prisutdelingen og Obamas tale

- Kan ikke vente til freden er kommet

Thorbjørn Jagland begrunnet i sin tale tildelingen av årets fredspris til Barack Obama.

Jagland fastholdt at «timingen» av pristildelingen er riktig, for å støtte ideene til Obama og hjelpe han til å nå målene om endringene han ønsker å stå i spissen for.

Will og Jada Pinkett Smith med datteren Willow

Selv om Willow Smith var den gladeste på starten, falt tiden lang - og endte med hun sendte.

Foto: Scanpix/Reuters

- Mange har ment at prisen kom for tidlig. Men historien har vist oss en god del om tapte muligheter og sjanser.

- Nå har vi en mulighet til å vise vår støtte for sakene og ideene Obama har lansert. Årets tildeling av Nobels fredspris er en oppfordning om handling fra alle oss andre, sa Jagland i sin begrunnelse.

- Obama har som president skapt et nytt klima i internasjonal
politikk, fortsatteJagland og trakk frem den forrige sittende amerikanske presidenten Woodrow Wilson som mottok prisen for sitt arbeid med Folkeforbundet, senere Forente Nasjoner.

Jagland sa Obama har forsøkt å møte den muslimske verden med en framstrakt hånd, han har styrket forbindelsene til Europa og Russland, og han har fremmet en visjon om en verden uten atomvåpen.

- Hvis vi skulle vente med å gi prisen til fred er oppnådd, ville det kanskje aldri skje, sa Jagland og trakk frem Midtøsten som et eksempel.

- Flere priser er utdelt, men det er fortsatt et stykke igjen til at fred er kommet dit. Fred må bygges igjen og igjen, sa Jagland.

Smilte bredt

Barack Obama og Thorbjørn Jagland

Barack Obama og Thorbjørn Jagland etter at medalje og diplom er overrakt.

Foto: NRK

Presidenten selv fikk overrakt Nobeldiplomet, med motiv av Per Fronth, og gullmedaljen etter Jaglands tale og musikkinnslag av den kinesiske mesterpianisten Lang Lang.

Forsamlingen svarte med å reise seg og gav han langvarig applaus - som nær ikke ville gi seg. Det etter hvert velkjente og brede smilet bredte seg utover ansiktet hans, mens førstedamen virket mer alvorlig og rørt.

Michelle Obama

Michelle Obama var tydelig rørt under sermonien.

Foto: John McConnico / Scanpix/AP

I etterkant spilte Obamas artistønske Esperanza Spalding. Og det var tydelig at presidenten er en stor fan av henne.

Det har vært knyttet stor spenning til Barack Obamas takketale - gitt hans store talent som taler. Nobel-foredraget ble avsluttet i natt på flyturen over Atlanteren.

I talen, det såkalte Nobel-foredraget, imøtegikk han sine kritikere som mener prisen kom for tidlig.

- Jeg er i begynnelsen av min periode og ikke mot slutten, konstaterte Obama da han startet talen.

- Sammenlignet med mange av dem som har vunnet denne prisen før meg har jeg ikke utrettet mye, sa Obama videre.

Han sa han var svært ydmyk og takknemlig, men understreket også at han snakket som «Commander in Chief», gitt at han er president i USA.

Barack Obama under sin Nobel-tale

Presidenten under sin Nobel-tale.

Foto: Scanpix/AFP

- Jeg har ikke med meg en løsning på de forskjellige krigene, men med den samme visjonen, det harde arbeidet og utholdenheten som våre forfedre har vist vil vi løse problemene.

- Dette krever at vi tenker nytt i forhold til bare krig og ideen om bare fred, sier Obama og i likhet med Jagland trakk han frem forgjengeren Woodrow Wilson.

Obama benyttet anledningen til å i møtekomme kritikerne som mener en president som leder landet sitt i to store kriger, ikke nødvedigvis er riktig mann til å ta i mot fredsprisen. Han mottar prisen 10 dager etter at han varslet troppøkning for krigen i Afghanistan.

– Fred er ikke bare fravær av krig, fred baserer seg på iboende rettigheter og verdighet til alle mennesker kan virkelig vare, sier Obama.

- Men krig spiller en rolle for å oppnå fred, sa han og beklaget de menneskelige kostnadene som følger med krigen.

- Men fred forutsetter også ansvarlighet, sa han. Og la til at USA ikke måtte kompromisse i kamp mot sine fiender.

- Vi mister oss selv dersom vi inngår kompromisser på de ideene
vi går til krig for å forsvare.

Han sa derfor at USA ville gjøre slutt på å bruke tortur, stengningen av Guantanamo og at han ønsker å ratifisere Genevekonvensjonene.

Presidenten la til at kan heller ikke sikre freden alene.

- I en verden der truslene kan være vage og der oppdragene er sammensatte, kan USA aldri opptre alene. Vi kan aldri alene sikre fred. Dette gjelder Afghanistan og det gjelder i Somalia. Og dessverre: det vil være tilfelle i ustabile regioner også i årene som kommer, sa Obama.

Hele Barack Obamas tale

Mette-Marit og kronprins Haakon

Kronprinsesse Mette-Marit var synlig rørt under Obamas tale.

Foto: NRK

Han ble avbrutt av applaus på slutten av talen, og foran han satt en tydelig rørt kronprinsesse Mette-Marit, hånd i hånd med sin ektemann kronprins Haakon og hørte etter.

Barack Obama under Nobel-seremonien

Litt stolt likevel.

Foto: Scanpix/AFP

Også Will Smith, en av vertene på Nobel-konserten, var rørt til tårer under et par av uttalelsene til Obama. Det samme var den mangeårige familievennennen Valerie Jarrett, som nå er rådgiver i Det hvite hus.

Etter at den siste alvorlige setningen var avsluttet og han hadde takket for seg, svelget han tungt et par ganger. Før smilet brlt ut igjen - og han tok et ekstra godt tak rundt medaljeboksen da han satte seg ned igjen.

Det har vært en lang reise for den halvt afrikanske gutten fra Hawaii. Nå er hans verdens fredsanfører.

Les: Fronth: - Det var elektrisk