Dette skjer i dag

Her er programmet klokkeslett for klokkeslett.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Klokken 08-08.45

President Barack Obama ankommer Gardermoen militære flyplass med Air Force One. Presidenten møtes av Nobelkomiteens nestleder Kaci Kullman Five og utenriksminister Jonas Gahr Støre samt representanter fra Forsvaret.

Barack og Michelle Obama

Barack og Michelle Obama i Air Force One.

Foto: Charles Dharapak / AP

Landingspunktet avhenger av værforholdene over Atlanterhavet, som påvirker flytiden.

Klokken 08.45-09.15

Presidenten fraktes inn til Oslo sentrum.

Hvis været tillater det, blir det helikopter for å spare tid. Blir det bilkortesje, bekrefter politiet overfor NRK.no at de mest sannsynlig velger E6, som stenges fra Gardermoen og til Oslo i sørgående retning i en halv times tid. Tilføreselsveier, påkjøringsramper og gangbroer blir også sperret.

Klokken 09.20

Besøk på Nobelinsituttet. Obama skal kvittere for fredsprisen og prispengene på 10 millioner svenske kroner. Også førstedame Michelle Obama deltar på besøket, som er satt opp til å vare 25 minutter.

Klokken 10.05

Samtaler med statsminister Jens Stoltenberg på Statsministerens kontor. Utenriksminister Jonas Gahr Støre og miljøminister Erik Solheim deltar også. Klima, krigen i Afghanistan og forholdet mellom Norge og USA blir temaene.

USAs førstedame Michelle Obama skal møte Stoltenbergs ektefelle Ingrid Schulerud i statsministerresidensen i Parkveien.

Klokken 10.45

Kort pressetreff i forbindelse med møtet med Stoltenberg.

Pressen får anledning til å stille to spørsmål, ett fra norsk presse og ett fra internasjonal presse.

Klokken 12.00 eller 12.10

Audiens på Slottet. Kong Harald og dronning Sonja mottar presidenten og førstedame Michelle i Fugleværelset før det blir en privat seanse på kontoret til kongen. Også kronprinsparet vil være til stede under audiensen.

Audiensen varer normalt i 15 minutter.

Klokken 13.00-14.20

Utdelingsseremonien i Oslo rådhus. Her skal Obama holde sin Nobel-tale, som det knyttes store forventninger til. Den vil være så nyskrevet at staben fra Det hvite hus i går ikke en gang hadde et utkast.

Nobelkomiteen, kongeparet og kronprinsparet er selvsagte gjester.

Det samme er statsminister Jens Stoltenberg med sine statsråder. Stortingspresident Dag Terje Andersen, de parlamentariske lederne og utvalgte stortingsrepresentanter og medlemmer av Høyesterett utgjør det offisielle Norge.

USAs ambassadør Barry White og den svenske ambassadøren er også til stede.

30 av de inviterte tilhører følget til Obama.

Også årets Nobelkunstner, Per Fronth, vil være til stede sammen med flere av artistene som skal opptre på Nobelkonserten, inkludert konsertvertene Will og Jada Pinkett Smith.

Den norske sopranen Solveig Kringlebotn, den kinesiske mesterpianisten Lang Lang og amerikanske Esperanza Spalding har æren av å utgjøre de kunstneriske innslagene.

Klokken 18.00

Balkongen i Nobelsuiten på Grand Hotel

Balkongen i Nobelsuiten.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Fakkeltoget arrangert av Nei til atomvåpen starter fra Stortorget. Fredsdemonstrasjonen arrangert av fredsinitiativet starter på Jernbanetorget.

Både fakkeltoget og demonstrasjonen skal ende opp på Eidsvolls plass foran Stortinget og Grand Hotel.

Klokken 18.55

President Obama skal hilse fakkeltoget fra balkongen på Grand Hotel.

Klokken 19.30

Nobelbanketten i Speilen på Grand Hotel. 250 gjester er invitert, blant dem vertskapet til Nobel-konserten Will og Jada Pinkett Smith sammen med enkelte av Nobel-artistene, blant annet presidentens ønskeartist Esperanza Spalding.

Kongeparet og kronprinsparet stiller også, sammen med øvrige representanter for det offisielle Norge.

Nobelmenyen holdes hemmelig til gjestene har satt seg til bords. En fast rett står alltid på menyen, nemlig norsk akevittsorbet.

Speilsalen på Grand Hotel

Speilsalen på Grand Hotel.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

I tillegg forsøker man å servere én vin fra vinnerens hjemland, noe som absolutt burde være mulig i år. Og så er det alltid en fredsdue på desserten

Oppdekningen gjøres med det faste Nobel-serviset, som består av 21 deler per person.

Barack Obamas bankett-tale vil bli overført direkte på TV.

Slik er Oslo under Obama-besøket