Beæret billedkunstner

- Det er en historisk dag for Obama, Norge og Eldbjørg og meg, sier kunstneren bak Obamas Nobel-diplom, Per Fronth.

Per Fronth og Eldbjørg Dahl
Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I loftsleiligheten på Majorstua i Oslo, kort tid før avreise til Oslo Rådhus, og overrekkelsen av Nobels Fredspris, gjør Per Fronth og kjæresten Eldbjørg Dahl seg klare for den største dagen i deres liv.

LES OGSÅ: - Krig spiller en rolle for å oppnå fred

- Jeg er skikkelig Obama-fan, sier Eldbjørg Dahl, mens hun hjelper Per Fronth med å få på seg setesdalsbunaden. Selv har hun fått på seg sin egen bunad fra Øst-Telemark.

- Bunader er det fineste vi har, og vi ønsker å være fine i dag. Men vi skal ha på oss noe annet i kveld, forteller de to mens de gjør de siste forberedelsene.

Fronth sitt verk skal pryde diplomet som Obama får med seg sammen med medaljen og prispengene.

Beæret

- Som billedkunstner er jeg beæret over at mitt bilde skal pryde diplomet til den amerikanske presidenten. Jeg tror denne fredsprisen vil vise seg å bli en av de mest betydningsfulle, sier Per Fronth.

LES OGSÅ: Viste Obama kart over Arktis

Fronth mener Obama er en mann som har redskapene, instrumentene og makta til å gjøre en stor forskjell i verden.

- Fredsprisen er gitt som et storpolitisk virkemiddel, rett inn i storpolitikkens kjerne. Og mitt bilde er en del av denne prisen, sier Froth.

Per Froth

Per Froth og Eldbjørg Dahl på vei til fredsprisutdelingen.

Foto: hans erik weiby / NRK

Håper på samtale

I dag deltar de to i seremonien i Oslo Rådhus, senere skal de på gallamiddag på Grand hotell.

- Jeg håper jeg får anledning til å snakke med Obama. Han får iallefall en spesialutgave av boken min, forteller er stolt Per Fronth.

LES OGSÅ: Kong Harald: De gjør alltid det der

Boka ligger klar på suiten til ekteparet Obama på Grand hotell. Innbundet i skinn, med en personlig hilsen fra kunstneren.

- Jeg gleder meg til å høre Nobelforedraget hans. Jeg tror den talen vil bli stor og historisk. Det er virkelig gøy å få være med på dette. Å få være en del av historien, sier Fronth.

LES OGSÅ: - Han er uformell og spøker

Han tror diplomet til slutt vil ende opp i biblioteket som alltid bygges i presidentens navn.

- Jeg tror ikke den vil havne på peishylla hans akkurat. Men den vil nok få en sentral plass i hans bevisstgjøring som politiker. Den vil prege tiden hans som president, sier Fronth.

Fronths kunstverk ble valgt ut to uker før Obama ble pekt ut som vinnev av fredsprisen. Det var i konkurranse med to andre kunstnere.

Flaks

- Litt flaks har man i livet. Men, dette må du sitere meg på: Man posisjonerer seg for flaks gjennom hardt arbeid, sier Fronth.

LES OGSÅ: Glemte å trekke ut stolen

Bunadene er på og Eldbjørg Dahl og Per Fronth er klare. De har hørt Air Force One like over hustaket før Obama landet, de har bladd gjennom dagens aviser og spist en stående frokost. De er klare for store øyeblikk denne dagen.

Fronth forteller at han er veldig glad i USA etter flere år i landet, så denne dagen er stor på flere måter. Samboeren er enig at det er en stor begivenhet, og håper også på flaks i løpet av dagen, og et møte med presidenten.

LES OGSÅ: – Måtte bli sterke farger til Obama

- Kanskje vi får snakke med ham på gallamiddagen, sier hun.

Så må billedkunstneren og samboeren løpe ut for å rekke drosjen som skal ta dem til Oslo Rådhus.