NRK Meny
Normal

Livlig flyttesjau i havet

Blåskjell har funnet veien til Svalbard mens amerikansk hummer trives i Sør-Norge.

Blåskjell
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Hvert eneste år siden 90-tallet har forskere funnet nye arter på Svalbard og i Barentshavet, i følge tidskriftet Hubro som utgis ved Universitetet i Bergen.

Varmere hav gjør at sørlige arter klarer å etablere seg langt nord.

For første gang siden vikingetiden lever blåskjell i Isfjorden på Svalbard. Blåskjellarvene som har drevet med havstrømmene har klart seg takket være klimaendringene.

Les mer om flytteferden i forskningstidsskriftet Hubro

 

Mulig amerikansk hummer
Foto: Gunnar Olsen / NRK

Hummerbytte?

Kongekrabben er blitt et velkjent eksempel på en fremmed art i norske farvann, men nå er det en annen art forskerne frykter mer.

Den amerkanske hummeren truer europisk hummer. Eksprimenter viser at det trolig er amerikaneren som vil vinne kampen på havbunnen.

Forsker Torleiv Brattegard ved Universitet i Bergen vil følge nøye med på utviklinga i havet.

- Det finnes eksempler på at giftige alger som kan gjøre muslinger, skalldyr og fisk farlige å spise har blitt fraktet nesten jorden rundt i ballastvann, sier han til Hubro.

Les mer om introduserte arter: Leoparder i London

Se Planeten!

I fire programmer i vår skal vi se nærmere på de globale miljøforandringene. Planeten vår er i vanskeligheter. Serien viser at vi står ved et kritisk veiskille der livsviktige og vanskelige beslutninger må tas.

I løpet av to år har filmteamet besøkt 25 land og intervjuet rundt 50 forskere. Programmene gir en unik innsikt om de utfordringene vi står overfor.

Premiere tirsdag 27. mars kl. 19:55 på NRK1.

Se Planeten i nett-tv nå!

Mer om serien: Planeten

Mer om programmet: Global forandring