NRK Meny
Normal

Leoparder i London

Det er få fremmede arter i norsk natur. Klimaendringer og ulovlig dyreimport endre på det.

Leopard
Foto: THEMBA HADEBE / AP

I England lever allerede papegøyer i Hyde Park og leoparder i skogene, i følge forskningstidsskriftet Hubro.

Antallet frittlevende store kattedyr i Storbrittania skal være tresifret. Dette er arter som er ulovlig importert til landet og som overlever blant annet takket være mildere vintre.

Les hele artikkelen i Hurbo

To kenguruarter, en rekke papegøyer, skorpioner, teremitter, maurløver og vandrende pinner skal også finnes i britiske byer og skoger, sier zoologer ved Universtitet i Bergen.

De frykter flere fremmede arter også i Norge i framtiden. Den forhatte brunsneglen, mink, kongekrabbe og sitkagran er blitt velkjente arter i norsk natur. Klimaendringer vil føre til at flere skadelige organismer etablerer seg i Norge, tror forskerne.

Les mer om fremmede arter i Norge: Livlig flyttesjau i havet

Iberiasnegl
Foto: Berit Roald / Scanpix

Mer om klimaendringer i Norge i Schrødingers katt.

Se Planeten!

I fire programmer i vår skal vi se nærmere på de globale miljøforandringene. Planeten vår er i vanskeligheter. Serien viser at vi står ved et kritisk veiskille der livsviktige og vanskelige beslutninger må tas.

I løpet av to år har filmteamet besøkt 25 land og intervjuet rundt 50 forskere. Programmene gir en unik innsikt om de utfordringene vi står overfor.

Premiere tirsdag 27. mars kl. 19:55.

Se Planeten i nett-tv nå!

Les mer om serien: Planeten

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.