NRK Meny
Normal

– Den fødte polfarer

Før Cecilie Skogs ektemann Rolf Bae omkom på K2, delte de to sterke naturopplevelser sammen.

Rolf Bae

Rolf Bae elsket sterke naturopplevelser. Før toppen av K2 bestemte han seg for å snu av hensyn til turkameratenes sikkerhet.

Foto: Njord Røv/Roger Myren / NRK

– Rolf er den fødte polfarer. Den som har drømt om dette siden han var liten, fortalte Cecilie Skog i Ut i naturen-programmet « Polarprinsessa ».

Der får vi følge med på deres ekspedisjon over Nordpolen med humor, kjærlighet og stå-på-vilje.

1. august omkom Rolf Bae på K2.

Han var en av Norges mest erfarne norske klatrere. Det er svært få som har krysset polene uten ekstra forsyninger underveis. Bae krysset begge uten støtte underveis.

Cecilie Skog

Cecilie Skog har sammen med Rolf Bae delt sine turopplevelser med Ut i naturens seere.

Foto: Terje Dale / NRK

Intense opplevelser i naturen

– Jeg trives så godt med å være på tur. Det er der jeg er lykkelig, sier Skog i Ut i naturen-programmet « Høyt og lavt med Cecilie Skog ».

– Disse øyeblikkene vi opplever når vi er sammen på tur er utrolig intense, fortalte hun under turen over Nordpolen med sammen med Rolf Bae.

De enkle og nære naturopplevelsene er sterke og viktige for Skog, slik de også var for Bae. Sammen padlet og klatret de mye i hverdagen hjemme i Norge.

Rolf Baes foreldre har etter hans død fortalt om sønnens turglede:

– Rolf har alltid vært opptatt av natur og fjell, og valgte å leve dette livet. Rolf måtte nyte naturen og utfordre seg selv. Vi respekterte hans valg, sa faren til Stavanger Aftenblad .

– Ikke på grunn av risikoen

I « En naturlig helaften » i 2006 forteller Cecilie Skog om hvor sterkt det er å klatre til «verdens tak».

Cecilie Skog

Begge polene og alle de sju kontinentenes høyeste fjell er besteget av Cecilie Skog. Rolf Bae var ikke snauere, slår norske fjellklatrere fast.

Foto: Sydvest Film / Scanpix

Fra Mount Everest opplevde hun sitt livs flotteste soloppgang og så nærmest jorden krumme seg under henne.

Sammen med Lars Nesse nådde hun toppen av K2 som første nordmenn like før hennes mann omkom.

Selv bestemte Bae seg bare en halv time fra toppen for å snu av hensyn til egen og andres sikkerhet. Han ventet på turkameratene før han klatret den såkalte «Flaskehalsen» akkurat da raset gikk der.

– Rolf Bae dro på ekspedisjoner – ikke på grunn av risikoen – men på tross av risikoen, skriver journalist og klatrer Lars Gilberg i Vårt Land .

– En av de store

Ansvarlig redaktør i Drammens Tidende, Geir Arne Bore , er en svært erfaren klatrer. Han slår i sin blogg fast at Rolf Baes bragder er store:

– Hvis Rolf hadde vært litt mer opptatt av å markedsføre seg, så hadde han gått inn i historien som en av de store polarheltene i nyere tid.

MER OM: Klatreulykken på K2

Natur i NRK Nett-TV

Mer fra NRK Natur