Hopp til innhold

Cecilie Skog skriver polarhistorie

Når Cecilie Skog (35) og amerikaneren Ryan Waters (36) fullfører krysningen av Antarktis, er det første gang dette skjer kun ved hjelp av ski og egen muskelkraft.

Cecilie Skog

Cecilie Skog, her fra en tidligere tur.

Foto: NRK

I løpet av ettermiddagen torsdag 21. januar kommer Cecilie Skog og Ryan Waters til å fullføre krysningen av Antarktis.

bloggen sin skriver hun følgende i innlegget «Nesten framme» den 20. jauar:

- I morgen er altså turen slutt. Det kjennes så godt ut og jeg gleder med allerede. Håper dere følger med oss til siste slutt, så da snakkes vi igjen i morgen.

Unik ekspedisjon

Ekspedisjonen er unik i sitt slag, ettersom tidligere krysninger av Antarktis har skjedd ved å bruke vind- og skiseil, eller ved å motta annen form for støtte eller hjelp underveis.

Skog, som er født i Ålesund, men bor i Stavanger, er på ingen måte noen fersking i øvelsen ekstremsport.

Eneste kvinne som...

Hun er blant annet den eneste kvinnen i verden som har nådd både Nordpolen, Sydpolen, Mount Everest og de såkalte «seven summits» (se faktaboks).

LES MER: Cecilie Skog på Nordpolen
LES MER: Framme på Sydpolen

Flere av turene sine gjennomførte hun sammen med mannen Rolf Bae, som omkom da de to var på K2 i august 2008.

LES OGSÅ: Skriver bok om K2-ulykken
LES OGSÅ: Cecilie oppretter minnefond

Ektemannens tragiske død har imidlertid ikke stoppet henne fra videre eventyr. Når hun torsdag når målet om å krysse Antarktis, skjer det ett og et halv år etter ulykken.

Startet i november

Og hun når trolig målet mett og god, om vi skal tro bloggen. Etter flere uker med lite å spise, skrev hun i onsdagens blogginnlegg at de endelig kunne ta for seg av rasjonene.

- Nå trykker vi nedpå det vi klarer, så i dag har jeg spist så mye sjokolade, marsipan, nøtter og kjeks at jeg holder på å sprekke. Det er en deilig følelse skal jeg si dere, etter å ha gått og kjent på sulten som har gnagd på kroppen de siste ukene.

Turen startet fra Berkner Island 13. november i fjor. Skog og Waters passerte Sydpolen nyttårsaften, etter å ha gått sørover i 49 dager, og fortsatte deretter turen videre nordover.

På turen over kontinentet har de to tilbakelagt rundt 1800 kilometer.