Ventet mye nedbør og mildere vær

Det er ventet mye nedbør og mildere vær ved Mannen de kommende dagene. Det kan igjen øke bevegelsene i fjellet. Geolog Ingrid Skrede fra NVE sier at rødt farenivå blir opprettholdt videre.

Fjellet Mannen

Det er ventet mye nedbør og en temperaturøkning ved Mannen de kommende dagene.

Foto: Ekseth/Gedde-Dahl / NTB scanpix

Nedbør mannen

Det er ventet mye nedbør fredag kveld og natt til lørdag på Mannen.

Foto: Skjermdump Yr

Bevegelsene i fjellpartiet Mannen har minket, men Norges vassdrags- og energidirektorat opprettholder rødt farenivå.

Det var tirsdag at de ble slått alarm og iverksatt evakuering av beboerne under fjellpartiet. Bevegelsene i fjellet var oppe i 10 centimeter i døgnet, men har nå avtatt og i øvre del av fjellmassivet er det nå en døgnbevegelse på i underkant av 2 cm.

Geolog Ingrid Skrede fra NVE pratet med Connie Iren Hagen Bøe fra Sivilforsvaret tidligere onsdag kveld. Sivilforsvaret har hatt vakt i nærheten av fjellet og hørt etter om det har kommet steinsprang.

Connie Iren Hagen Bøe, sivilforsvaret, Ingrid Skrede, geolog NVE

Connie Iren Hagen Bøe fra Sivilforsvaret forteller geolog Ingrid Skrede om steinsprangene de har hørt fra Mannen.

Foto: Olaug Bjørneset/NRK

Siden varselet ble sendt ut tirsdag har det dundret flere ganger i fjellsiden.

– Vanligvis øker frekvensen av steinsprang før et skred og det er mye bevegelse der oppe. Det er ikke unaturlig å få en slik økt frekvens nå. Nå er det rødt farenivå og det vil si at vi anser det som sannsynlig at det kan gå et skred i nær fremtid, forteller geologen.

Mye nedbør

Noe av grunnen til at bevegelsene i fjellpartiet kan ha minket er et fall i temperaturen. Et kjøligere klima bidrar til at det renner mindre vann ned i sprekkene.

Det skal fortsette å regne de kommende dagene, og spesielt lørdag er det meldt store nedbørsmengder på Mannen. Det er også ventet en temperaturøkning. Dette kan bidra til å igjen øke bevegelsene i fjellet.

– Sånn som værprognosene er nå, er det meldt mye nedbør fremover og det er også meldt at det natt fra søndag skal komme en mild nedbørsfront. Vi vil følge med på instrumentene og se hvordan bevegelsene utvikler seg som følge av det. Også vurderer vi faregrad ut fra de dataene vi har, sier Skrede.