Beboer evakuert: – Håper det raser

RAUMA (NRK): NRK-reporter melder om at det nå buldrer i fjellet. Beboere som kan bli berørt av et skred fra Mannen har blitt evakuert fra stedet.

Gunn Walstad Sogge - Mannen

Gunn Walstad Sogge er en av dem som bor i nærheten av Mannen. Nå håper hun at hun evakuerer for siste gang. Bildet av Walstad Sogge er hentet fra arkivet.

Foto: Meek, Tore/Gunnar Sandvik/NRK / NTB scanpix

Etter at NVE hevet farenivået ved det rasfarlige fjellpartiet Mannen til rødt tirsdag, ble folk som er bosatt i området evakuert fra stedet.

– Dette er vi ikke noe glade for, sier Gunn Walstad Sogge oppgitt. Hun bor like ved Mannen og har evakuert i ettermiddag.

Totalt skal 11 personer, 6 fastboende og 5 sesongarbeidere, og noen dyr ha blitt fraktet bort. Ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, sier at både han og beboerne håper at fjellet endelig raser.

– Ja, det er klart at vi gjør det nå. Å leve så lenge med en slik overhengende fare, bokstavelig talt, tar på. Spesielt for dem som bor der hver dag, sier han til NRK.

Tar med seg eiendeler

Evakuering Mannen

Flere biler er observert kjørende bort fra det rasfarlige fjellpartiet.

Foto: Gunhild Sætre/NRK

NRKs reporter på stedet observerte flere biler som kjørte bort fra gården på Horgheim som ligger rett under hvor et antatt ras vil ramme. Blant annet har flere biler blitt sett kjørende frem og tilbake fra gården for å få med seg mest mulig eiendeler.

– De som bor her har begynt å evakuere seg selv og tar med seg det de trenger nå. Det er også noen dyr på gården som må fraktes i sikkerhet. Det jobber sivilforsvaret med, sa Hustad.

Beboerne under fjellet har evakuert flere ganger tidligere.

– Noen av beboerne har tilgang på husly rett over veien, noen har campingvogn, mens den siste familien bruker å ta inn hos slektninger, sier ordføreren.

Store nedbørsmengder

Sivilforsvaret ved Mannen

Sivilforsvaret er på plass ved Mannen.

Foto: Remi Sagen/NRK

Reporteren på stedet sier at hun aldri har sett flere fosser renne nedover fjellsiden i området og at det fortsatt regner mye. Bevegelsene i fjellet ligger på rundt 10 cm i døgnet. Det er kommet om lag 21 mm med nedbør de siste seks timene, noe som er med på å øke hastigheten på fjellpartiet.

Sivilforsvaret er også på plass og hjelper til i arbeidet utover natta.

– I dag var oppgaven vår først og fremst å evakuere noen sauer og hester. Så har vi fått i oppgave av politet at vi skal passe på at det ikke er folk som går over brua her, sier FIG leder fra Sivilforsvaret, Elin Malones.

Raumabanen er stengt for togtrafikk på strekningen mellom Dombås og Åndalsnes, melder Jernbaneverket. E136 er foreløpig åpen for normal trafikk.

Skal fange lyder fra fjellet

I løpet av kvelden skal sivilforsvaret opprette lyttepost ved Horgheim og bli der utover natten. Der skal de rapportere om de hører lyder fra fjellet.

Elin Malones

Elin Malones er FIG leder i Rauma. Tre fra sivilforsvaret vil bli igjen i en lyttepost ved Horgheim.

Foto: Lena Høyberg / NRK

– Det skal være tre personer på vakt fra oss her i kveld og i natt, sier Malones.

Politiet har også satt ned fartsgrensen i området. Politiets innsatsleder Vebjørn Bale ber folk ta hensyn når de kjører forbi.

– Når det blir mørkt er det ikke så godt belyst her. Vi har satt ned fartsgrensen til 50 km, men her er uoversiktlig, Om det er mye trafikk og folk kan det oppstå farlige situasjoner, sier politiets innsatsleder Vebjørn Bale.

Se utviklingen ved fjellet "Mannen".