– Det bugner av brukte bunader på nett

Brukte bunader florerer på nett og mange velger gjenbruk fremfor nytt. Spesialister ber folk være obs på hva de kjøper.

Bunadspesialisten Ålesund

Bunadspesialisten i Ålesund selger mange nye bunader til tross for at mange ønsker å kjøpe brukt. Her er Vigrabunaden i midten omkranset av Sunnmørsbunaden og Nordlandsbunaden til venstre.

Foto: Bunadspesialisten

Bunader

Mange ønsker seg bunad spesielt til denne tiden på året.

Foto: Malin Kjellstadli Korsnes / NRK
Wenche Kleiven

Wenche Kleiven har selv bunad, men den fikk hun til konfirmasjonen. Nå leter hun etter brukte festdrakter på nett.

Foto: Privat
skjermdump finn.no

Et kjapt søk på finn.no viser at over 2200 personer har lagt ut bunader til salgs.

Foto: Skjermdump

Våren og sommeren er høytid for konfirmasjon, bryllup og 17. mai, og på slike dager er det mange som ønsker å kle seg i ullstakken. Salgssider på nettet bugner over av brukte bunader og andre festdrakter, men skal du ha helt nytt må du gjerne ut med 35 000 kroner eller mer.

Wenche Kleiven fra Ålesund har selv bladd gjennom flere Kjøp-, salg- og byttegrupper på Facebook på leting etter festdrakt til sønnen sin. På disse gruppene kan man finne flotte drakter til bare hundrelappen.

– Jeg er opptatt av gjenbruk, og mener at det er et godt alternativ i stedet for å kjøpe nytt. Ofte er det også halve prisen i forhold til hva du får i butikk, sier Kleiven.

Gjør røverkjøp på nett

Hun er student og alene med tre barn og handler gjerne brukt for å spare litt penger. Leter man godt nok kan man gjøre skikkelige røverkjøp, mener hun.

– På bruktmarkedet kan man finne festdrakter og bunader med høy kvalitet til mye lavere priser enn ellers. Men jeg tror likevel at mange går til anskaffelse av ny bunad. Spesielt til konfirmasjon.

Kleivens datter skal konfirmeres om en uke, og hennes bunad er på lån.

– Datteren min ønsket seg andre ting enn bunad til konfirmasjonen, derfor fikk hun heller låne seg en stakk enn å kjøpe helt ny. Jeg tror nok at forhandlerne overlever til tross for at mange kjøper brukt.

Økning av bunader på nett

Henrik Faller

Henrik Faller, kommunikasjonsrådgiver for finn.no, legger merke til at flere selger bunader på nett.

Foto: Finn.no
Sigrid Ytterland Bunadspesialisten

Sigrid Ytterland ved Bunadspesialisten ber folk være oppmerksomme på hva de faktisk betaler for på nett-

Foto: Bunadspesialisten

Henrik Gustav Faller, kommunikasjonsrådgiver og pressetalsperson for FINN.no, forteller at det er vanlig at mange legger bunader ut for salg i april og mai. Etter et kjapt søk på finn.no viser det seg at de har over 2200 treff på ordet bunad. Det syns Faller er mye.

– Det høres mye ut i forhold til tidligere år. Jeg sjekket dette sist i januar, og da hadde vi under 1000 treff på bunader, sier Faller som også har lagt merke til en kraftig oppsving i søk på festdrakter og bunader.

– Bruktmarkedet kan være en trussel

Sigrid Ytterland jobber hos Bunadspesialisten i Ålesund innrømmer at bruktmarkedet kan være en trussel for dem, men hittil har ikke salgstallene gått ned.

– All konkurranse er en trussel for oss, men vi selger fremdeles svært mange bunader på denne tiden av året, forteller Ytterland, som mener at folk bør være obs når de handler bunader på nett.

Mange kommer nemlig innom med bunader som ikke ser ut slik de hadde tenkt.

– Vi har flere ganger fått besøk av fortvilte mennesker som har kjøpt bunad på nett som ikke passer. Da må den sys om, og de sparer kanskje ikke så mye penger likevel. Ofte er det en fordel å snakke med spesialister som har lokal kunnskap om hvordan bunaden skal se ut, sier Ytterland.