– Ja, vi merker utstyrspresset

Nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports- og friluftsliv og mange unge sier de kjenner på et press om å skaffe seg trendy klær og utstyr. DNT Ung ønsker en holdningsendring for å ta bort kjøpepresset.

Emmiche Wigand, Eline Hareide og Amanda Heffermehl.

PÅ TUR: Emmiche Wigand, Eline Hareide og Amanda Heffermehl på vei opp til Saksa i Ørsta.

Foto: Oda Flatnes / NRK

Sola skinner i Hjørundfjorden på Sunnmøre. I den storslåtte naturen med tinder på rekke og rad er venninnene Emmiche Wigand, Eline Hareide og Amanda Heffermehl klare for en topptur til Saksa 1073 meter over havet.

De tre er tydelige på at moter og trender også gjelder høyt over havet. De forteller at de kjøper dyrt utstyr både for at det skal se bra ut, og for at det er av god kvalitet.

– Jeg føler jeg lyger om jeg sier at jeg kun er opptatt av kvalitet. Jeg tror ikke at jeg hadde kjøpt en shorts som var stygg, bare fordi den var av god kvalitet, sier Hareide.

– Merker utstyrspresset på Instagram

Wigand kjenner seg ikke helt igjen i hvordan fjellturer blir framstilt i sosiale medier.

– På Instagram ser du at folk er så fine på tur. Det er så rart for jeg kan ikke relatere meg til det. Jeg føler meg bare er svett og ekkel. Så ser du bilder av folk som er på toppen, men det ser det ikke ut som om de har gått tur engang.

Utstyrspresset i sosiale medier, fører til at jentene opplever det som viktig å ha nytt utstyr.

– Kanskje mer en man vil innrømme, sier Hareide.

Eline Hareide, Emmiche Wigand og Amanda Heffermehl.

PUSTEPAUSE: Eline Hareide, Emmiche Wigand og Amanda Heffermehl tar en pause på vei opp til Saksa i Møre og Romsdal.

Foto: Oda Flatnes / NRK

Nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports- og friluftsutstyr. Tall fra XXL viser at kategorien friluftsliv en av de største. Blant annet økte salget av telt med 48 prosent i fjor, en trend som har fortsatt i år.

– Vi har økt innkjøpsbudsjettene våre for å møte kundenes behov, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Nyheim i XXL.

– Sats på opplevelser, ikke utstyr

Anna Nes er leder i DNT ung, Norges største friluftsorganisasjon for ungdom med over 48 000 medlemmer. Nes jobber selv på DNT-butikken i Bergen.

Der merker hun utstyrspresset på nært hold.

– Ganske mange kommer inn og skal ha ny jakke, fordi den har kommet i en ny farge som er kulere. Eller de tror de må ha nytt, bare fordi den nyeste utgaven er 100 gram lettere.

Nes tror det må en holdningsendring til, og hun håper at det vil kult å ha gammelt og brukt utstyr. Hun synes både produsenter og influensere burde ta ansvar.

Anna Nes, leder i DNT ung.

ENGASJERT: Leder i DNT ung, Anna Nes på tur på Hananipa.

Foto: Privat

– Jeg tror også det må skje en oppvåkning blant oss som forbrukere. Vi må være oppmerksom på presset, og skjønne at det ikke alltid er det nye som gjelder.

Nes forteller at det finnes gode alternativer til å kjøpe nytt. I tillegg til å kjøpe brukt er det gode muligheter for å låne utstyr, og på landsbasis kan man låne utstyr gjennom BUA, på mange betjente DNT hytter, og gjennom flere studentorganisasjoner.

15 år gammel shorts

Øystein Hole er på tur sammen med far Torstein Hole og svigerfar Øystein Ødegård. De er opptatt av å kjøpe kvalitet, og bruker utstyret til det er utslitt.

– Shortsen er i alle fall 15 år gammel, og den har blitt brukt på hundrevis av fjellturer. Jeg har ikke planer om å kjøpe ny shorts før den er ødelagt, sier Øystein Hole.

Han forteller videre at utstyrspress er et samtaleemne, også for dem.

Øystein Hole sammen med far, Torstein Hole og svigerfar Øystein Ødegård.

TRIO: Øystein Hole er på tur sammen med far Torstein Hole og svigerfar Øystein Ødegård.

Foto: Oda Flatnes / NRK

– Vi kjøper jo alltid det vi trenger. Jeg tenker meg ikke så veldig mye om i forhold til om jeg skal bruke de pengene eller ikke, sier han.

Torstein Hole viser fram sekken sin og forteller at den er 11 år gammel.

– Det er ingen grunn til å bytte den ut. Kjøper du kvalitet så får du gode varer. Fjellskoa mine er kjøpt på outlet.

For nettopp det er trioens filosofi når det kommer til utstyr.

– Kjøp få, men dyre og skikkelige ting som du er sikker på varer lenge.