Hopp til innhold

Terror kan gi psykiske plager

Terrorangrepene i Oslo og på Utøya kan gi psykiske problemer også for de som ikke er direkte rammet. Det massive fokuset på tragedien i media kan gi folk søvnproblemer, sier psykolog.

Domkirken

Terrorangrepene på Utøya og i Oslo kan i ettertid gjøre utslag på psyken til hver enkelt.

Foto: Jan Johannessen / Afp

Terrorangrepene på Utøya og i Oslo kan i ettertid gjøre utslag på psyken til hver enkelt. Slik situasjonen er nå, med konstante påminnelser i blant annet media, er det ikke lett å si når folk går tilbake til sitt vanlige liv.

Klinikksjefen for voksenpsykiatrien i Molde, Erik Gudbrandsen, tror de grusomme hendelsene i Oslo og på Utøya vil påvirke den jevne nordmann i lang tid fremover.

Reagerer forskjellig

Stadige påminnelsene vil komme i form av offentliggjøringen av omkomne, begravelser og til slutt en rettsak. Gudbrandsen påpeker at alle reagerer forskjellig, men at flere vil ta situasjonene tungt.

- Det vil plage oss i den forstand at vi kanskje sover dårligere, at vi blir ukonsentrert på jobb, at vi lettere tar til tårene og at vi blir mer engstelig og bekymret. Men det tror jeg er helt normalt og som vi bare må forvente, sier Gudbrandsen.

Men for enkelte grupper blir det mye tyngre enn andre.

- Det vil være folk blant oss som kanskje har vært i sterkt belastede situasjoner før, og som har opplevd traumatiske hendelser tidligere, der dette kan være reaktiverende og vil få større problemer enn det vi normalt forventer, sier Gudbrandsen.

Erik Gudbrandsen

Klinikksjefen for voksenpsykiatrien i Molde, Erik Gudbrandsen.

Foto: Joachim Constantin Høyer / NRK

Tilbake til hverdagen

Eldrid Mølmen var også på rådhusplassen i Molde for å minnes de omkomne og rammede av tragedien, men tror er viktig at folket kommer seg tilbake til sine vanlige liv så fort som mulig.

- Vi kan ikke være i denne sinnsstemningen hele tiden. Vi må ta livet vårt tilbake med både glede, humor og sorger. Det bør ikke gå så lenge før vi begynner, eller så har jo han vunnet, sier Mølmen.

Psykolog Gudbrandsen mener det er viktig å gjennomføre den sorgprosessen det norske folk nå er inne i, men tror de dagligdagse aktivitetene vil gjøre at vi føler oss bedre.

- De fleste av oss vil ha godt av å gjenoppta våre vanlige aktiviteter og omgås vårt nettverk og våre bekjente. Vi må også gjøre jobben vår og få hjulene i samfunnet til å gå rundt, sier Gudbrandsen.

Audun Askim

Kriseleder Audun Askim.

Foto: Bernt Baltzersen / NRK

Hjelp fra familien

For å kunne bearbeide frykt og stadige påminnelser om terrorangrepene i Oslo og på Utøya, er det viktig at familie og venner stiller opp og støtter hverandre. Det sier kriseleder Audun Askim.

- Jeg tror at det nære nettverket er det viktigste og jeg tror at vi skal være så naturlige som mulig. Jeg tror også at vi må tørre å være tydelige på det at hvis du vil snakke så er jeg her for deg, og hvis du vil være stille så vil jeg gjerne være stille sammen deg, sier Askim.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL