Hopp til innhold

Dyregrov: Snakk med barna

Krisepsykolog Atle Dyregrov mener at foreldre må ta ansvar for å snakke med barna om terroraksjonene i Oslo.

Atle Dyregrov

Krisepsykolog Atle Dyregrov.

Foto: NRK

– Jeg tror at det er viktig å sørge for at barna får informasjon. Foreldre må møte den uro som de kan kjenne, det som har skjedd og den faktainformasjon de trenger.

Han forteller at situasjonen er ekstra spesiell siden bombeangrepet i Oslo og massakren på Utøya har skjedd i skoleferien.
– Det som skolen vanligvis gjør med en slik hendelse, vil jo være å ta den opp i klasserommet, noe det ikke er anledning til denne gangen. Nå er det foreldrene det stilles krav til.

Hvor viktig er det at alle foreldre snakker med barna sine om dette?

– Jeg synes at foreldre skal vite at dette er en hendelse som får stor innvirkning, ved at den spres gjennom alle kanaler. De aller fleste barna, i alle fall de som har begynt på skolen, får dette med seg.

Bombe i oslo

UVIRKELIG Bombeangrepet i Oslo er ubegripelig for både barn og voksne.

Foto: NRK

– Skjerm barna fra bildene

Dyregrov forteller at det da er ekstra viktig å møte barna. Likevel skal man være forsiktig med å presse det hele nedover dem.
– Dersom barnet ikke er noe spesielt opptatt av dette, skal man ikke tvinge barnet til en samtale. Men man bør ta pulsen på barnet, slik at en vet om det har fantasier, tanker og frykt som har meldt seg.

Bør barna få se bildene fra bombeangrepet?

– Jeg synes at de skal skjermes. I alle fall ikke se det om og om igjen. Vil de se bildene, bør man ikke nekte dem.

NRKs Supernytt har skrevet en egen sak om hendelsen. Denne saken kan barna dine lese.

eksplosjon regjeringskvartalet

OSLO: Slike bilder er vi ikke vant med å se fra vårt eget land.

Foto: Bjørn Richard Watne

– Noen barn er mer utsatt

Men krisepsykologen advarer mot å eksponere barn for dette over lenger tid.
– Det er lurt å ikke ha disse sendingene på hele tiden. Unngå at barn gjentatte ganger ser blodige mennesker og høre den frykten og reaksjonene denne situasjonen har skapt.

– Jeg tror ikke at det er slik at mange barn kommer til å få problemer. Men sårbare barn, som har mye redsel i seg fra før av, kan nok bli mer redd og trenge mer oppfølging fra foreldrene, sier Dyregrov, som mener at de fleste barn vil takle dette på en grei måte.

Nordmenn begynner å få erfaringer med å fortelle barn om bilder fra terror, krigssoner, skoleskytinger og andre urovekkende bilder. Dyregrov tror derfor at mange foreldre har blitt tvunget til å snakke med barn om slike ting tidligere.

eksplosjon oslo

DRAMATISKE BILDER: Bildene vi har sett fra Oslo i dag kan virke forstyrrende for barn.

Her kan du lese guiden Atle Dyregrov har utarbeidet sammen med Magne Raundalen om hvordan man skal si til barna om bombeangrepet.

Barneombudet har også kommet med råd til foreldre.

Dette er tydelige tegn på at barnet har blitt påvirket av situasjonen;

  • Søvnvansker
  • Er opptatt og spør mye om det som har skjedd i Oslo

Slik bør du gå frem

– Jeg tror de skal sjekke litt når vi kommer til kvelden, hvor mye barna har fått med seg av dette. Spørre dem litt om hva de tenker rundt det de har sett på tv, eller lest om på internett.

Videre anbefaler han å ta det opp med barna i morgen når det som har skjedd blir mer kjent.
– Man må forsøke å få barna til å forstå hvordan dette kunne skje, og det er noe vi voksne knapt skjønner nå. Derfor må han ha mer informasjon før man kan ta den samtalen.