Hopp til innhold

Krigssymbolikk i sykehusstrid

For noen ti-år siden ble bindersen tatt i bruk for å markere motstand mot nazistene. Nå bruker sykehusansatte i Kristiansund binders i jakkeslaget for å markere motstand mot planene om å legge ned akuttfunksjon og fødeavdeling.

Binders-aksjon

Denne bindersen betyr at den ansatte ved sykehuset markerer motstand mot forslaget om å legge ned akuttfunksjon og fødeavdeling.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Flere ansatte ved sykehuset skal ha deltatt aktivt i protestene mot endringene i funksjonene ved sykethuset. Denne uka gikk ledelsen i Helse Nordmøre og Romsdal til det skritt å forby bruk av aksjons-T-skjorter. De krever også at all møtevirksomhet skal godkjennes av ledelsen.

Binders på jakkeslaget

En slik binders på jakkeslaget markerte motstand mot nazistene under krigen.

Foto: Scanpix / SCANPIX
Binders-aksjon under krigen

Her er Hirden i aksjon for å fjerne binderser fra folk på Karl Johan under krigen.

Foto: Scanpix / SCANPIX
Video Kristiansund mobiliserer

Ansatte ved sykehuset har ikke lov til å bruke slike t-skjorter mens de er på jobb.

Foto: Nyhetsspiller
Demonstrasjon sykehus Kristiansund

Opp mot 10 tusen demonstranter samlet seg ved sykehuset tidligere i vinter.

Foto: Roar Halten / NRK

Binderser erstatter T-skjortene

Markering med binders

Dermed var det klart for de ansattes mottrekk. De som ønsker å demonstrere mot planene, ifører seg nå en binders på jakkeslaget eller på lomme-folden på de hvite sykehusfrakkene.

- Det er nok en spontanaksjon blant de ansatte ved sykehuset som har spredd seg veldig fort. Jeg syns dette er en veldig god idé. Det er en god måte å vise at man er uenig, sier tillitsvalgt Ralph Herter.

Møtt av tusenvis av demonstrantar

Slutt for føden i Kristiansund

Sterk symbolikk

Bindersen ble brukt for å markere motstand mot nazistene under krigen. Også i ettertid har bindersen fremstått som et symbol for motstandskampen i Norge.

- Ja, det er et sterkt symbol. Og det er også risikoen med det, at man igjen faller i krigerske retorikk-replikker. Dette ønsker vi absolutt ikke. Men vi ønsker å markere nå. Vi vil markere at vi er uenige, sier Herter.

Fjernet t-skjorter

Først fikk de ansatte beskjed om å fjerne t-skjorter og klistermerker. Nå er spørsmålet om ikke bindersen vil bære en vel så skarp provokasjon mot ledelsen.

- Nei, jeg kan absolutt ikke forstå hvorfor dette skulle være en sterk provokasjon. Vi ønsker ikke å provosere. Her er det ingen som legger skylda på befolkningen i Romsdal. Vi er ikke imot mennesker fra Romsdal på noe vis. Vår protest retter seg mot vår ledelse. Pasientene fra Romsdal er like velkomne her som det de har vært før, sier Herter.