Disse gutta låter ikke slik du forventer

Fire fjortiser med kassagitar og et rytmeegg skal snart gi et fullsatt konsertlokale gåsehud – og kanskje redefinere begrepet fjortismusikk for mange. Når Norske talenter-Odin og kompisene har sin første konsert, leverer de ikke det folk forventer av et tenåringsband.

De har spilt sammen i tre måneder, men allerede har de fire tenåringene i Young Eagles gitt mange hakeslepp. For dette er ikke lyden man forventer av et fjortisband.

Lørdag gikk gutta i Young Eagles på scenen for første gang som band. Tre måneder etter oppstarten. Se videoen fra ekstranummeret, for dette er ikke det man forventer av fire fjortiser. (Sang: Heartache tonight av Eagles.)

– Folk forventer kanskje at vi skal spille noe annet, men vi synes dette er kult.

Lars Gjellan (14) sitter sammen med bandkompisene rundt et kafebord på «Havnekontoret» i Kristiansund. Lydsjekken er akkurat gjort, og det er noen korte timer til de skal på scenen igjen.

Bandets egen kjendis

I den andre enden av sofaen, sitter han av gutta som kanskje flest drar kjensel på. For to år siden gikk Odin Landbakk (15) til topps og vant Norske talenter på TV2. Da var det elgitar og rock som blåste alle motstandere av scenen. Nå er det mer stillfarent. Musikk du garantert har hørt før.

Lydsjekk før konserten

Odin Landbakk vant Norske talenter på TV2 som trettenåring i 2015. Nå er han tilbake med eget band.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Vi spiller de gamle Eagles-låtene, avslører Odin. Og det hele ligger litt i navnet – Young Eagles. – Det er jo kul musikk, men det beste er at det utfordrer oss. Det er ikke lett å spille.

Hemmelig våpen

Å spille Eagles er en ting. Å synge er noe annet. Spesielt når bandet består av fire gutter midt i puberteten. Eagles ligger høyt i toneleie. Langt utenfor komfortsonen til vokalister midt i overgangen fra barn- til voksenstemme.

Haakon Landbakk tar de høye tonene

Lillebror Haakon Landbakk spiller bass, men fordi han er bandets eneste som ikke har gått i stemmeskifte, har han ansvaret for de høyeste tonene i koringen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

– Han fikser de høye tonene, sier Odin og peker på bassist og lillebror Håkon Landbakk (13).

– Jeg har ikke vært i stemmeskifte ennå, så jeg fikser det. Minstemann tar alt det høye, gliser Håkon til nikkende bandkompiser.

– Det hjelper jo at vi øver mye også. Det er kompliserte korstemmer, så vi har jobba hardt siden vi startet i sommer, sier bandets andre gitarist Marcus Flemmen (15).

Stinn brakke

Lokalet er helt fullt. Hver eneste billett er solgt. Mange har merket seg bandet gjennom en håndfull facebookvideoer en ivrig pappa la ut tidligere i høst. I det den første akkorden slås, blir det stille. Så høres fire samstemte fjortisstemmer som flyter gjennom rommet. Langt fra hva man forventer fra et band med fire fjortiser.

Young Eagles

Marcus Flemmen og Lars Gjellan utgjør halve bandet. Sammen med brødrene Landbakk holdt de lørdag sin første konsert.

Foto: Eirik Haukenes / NRK