Hopp til innhold

Hovedtillitsvalgt frykter det er for sent

Styret i Orkla-eide Lilleborg har utsatt avgjørelsen om hva som skal skje med Ello-fabrikken i Kristiansund etter at tre lokale investorer har kommet på banen.

Ello

Styret i Lilleborg vil vente til tirsdag med å avgjøre hva som skal skje med fabrikken på Løkkemyra

Foto: Roar Halten / NRK

Styret i Lilleborg skulle mandag behandle spørsmålet om å legge ned Ello-fabrikken på Løkkemyra i Kristiansund og å flytte produksjonen til Sverige. De har nå utsatt beslutningen i saken til tirsdag for å gi seg selv tid til å vurdere initiativet bedre.

Dermed må de vel 60 ansatte ved Ello-fabrikken på Løkkemyra vente til tirsdag for å få vite hva Lilleborg vil gjøre med fabrikken i Kristiansund.

Lokale aktører vil kjøpe Ello

Bakgrunnen for utsettelsen er at det i løpet av helgen har kommet en konkret henvendelse fra lokale interessenter, som styret ønsker å forstå bedre før endelig beslutning tas. Administrasjonen vil nå vurdere forslaget nærmere.

Stig Ebert Nilssen

Styreleder Stig Ebert Nilssen i Lilleborg valgte å utsette saken om flytting fra Kristiansund til tirsdag

Foto: Orkla

– De strategiske vurderingene som ligger til grunn for vurderingen er uendret. Vi forstår at det er stort engasjement rundt denne saken og ønsker å se på dette initiativet før beslutning fattes, sier styreleder i Lilleborg AS, Stig Ebert Nilssen.

Disse er Amfi-gründer Lars Løseth, Knut Olsen og Stig O. Jacobsen, som alle er sterke næringskrefter. Knut Eckhoff, produksjonsdirektør i Orkla, seier til NRK at det er tre lokale aktører som har kommet på banen.

– Henvendelsen er i hovedsak knyttet til den eiendommen vi har i Kristiansund og at de kan vurdere å kjøpe den og eventuelt leie den ut til Ello, sier Eckhoff.

Eckhoff vektlegger likevel at det er for tidlig å si noe om hva dette vil bety for de ansatte ved Ello i Kristiansund.

– Vi kjenner ikke alle detaljene ennå, og vi jobber på spreng med å finne ut av hva henvendelsen går ut på. Det er en del av det vi vil vurdere før styremøtet i morgen, sier han.

Vil bidra til å finne løsninger

Lars Løseth

Lars Løseth er en av de lokale aktørene som vil redde Ello i Kristiansund.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Det kan godt hende at noen investerer i bygningen, mens andre investerer i utstyret. På det detaljnivået har vi ikke kommet ennå, sier Knut Olsen.

Ifølge Lars Løseth ønsker de tre investorene å bidra til og finne løsninger som sikrer at Orkla føler seg tryggere på den investeringen de har i Kristiansund. Han positivt på at ledelsen i industrikonsernet Lilleborg valgte å utsette avgjørelsen til tirsdag.

– Det er positivt at de vil se grundigere på forslaget før de behandler saken, og vi håper det kommer noe positivt ut av dette, sier han.

For lite og for sent

Hovedtillitsvalgt i Ello, Unni Garberg, ble gledelig overrasket da hun fikk høre om interessen fra de lokale investorene. Hun frykter likevel at det både er for lite og for sent.

– Det er veldig hyggelig at det kommer et slik forslag. Vi vet ennå ikke hva dette vil bety for Ello i Kristiansund. Det er jo lov å håpe til siste slutt, men det er kanskje litt sent, sier hun.

– Jeg har lyst å være optimistisk, men jeg kan ikke si at jeg er det, fortsetter Garberg.

Politisk kamp

Både ansatte og politikere engasjerte seg da det ble kjent at Lilleborg vurderte å flytte produksjonen ut av landet. Kristiansund har det siste året mistet mange arbeidsplasser på grunn av nedgangen i olje- og oljeservicenæringene og nyheten skapte sinne og frustrasjon blant mange i Nordmørsbyen.

Aksjon mot nedlegging av Ello

Det har vært stekte protester mot forslaget om å flytte Ello-produksjonen til Sverige

Foto: Roar Strøm / NRK

Fabrikken Ello produserer blant annet kjente produkter som Lano-såpen og Doktor Greve, og har gått med overskudd de siste årene. Derfor kom det som et sjokk på mange at Orkla ville flytte produksjonen til Sverige. Også næringsminister Monica Mæland (H) stilte seg undrende til planene.