NRK Meny
Normal

Aabrekk må forlate trenerjobben i AaFK

AaFK-trener Harald Aabrekk får ikke fortsette som trener for laget. Det bekrefter styreleder i Ålesund fotball AS, Bjarne Haagensen, til NRK.

Harald Aabrekk

Harald Aabrekk fikk ikke sving på AaFK-skuta, og har fått beskjed om at han ikke får fortsette i stillingen. Trond Fredriksen (lys blå lue) blir foreløpig hovedtrener.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Aalesundveteranene Trond Fredriksen og Karl Oskar Fjørtoft overtar treneransvaret som en midlertidig løsning med Fredriksen som hovedtrener, heter det i en pressemelding klubbledelsen sendte ut tirsdag formiddag.

Avgjørelsen om å avslutte kontrakten med Aabrekk er enstemmig i klubbens styrer AaFK og Ålesund Fotball AS.

– I avgjørelsen er det lagt spesielt vekt på at Harald ikke lenger har den nødvendige tilliten i spillergruppen, sier styreleder i AaFK, Reidar Mjelde.

Svak sesongstart

Etter fire runder står AaFK med 1 poeng og 13 baklengsmål. Den eneste seieren i en offisiell kamp kom i cupens første runde mot Stryn.

NRKs fotballekspert Karl Petter Løken sier at AaFK har satt i gang denne prosessen overraskende tidlig.

– Jeg må si at det er veldig tidlig. Det er svært sjeldent noen får sparken etter å ha sittet så kort- Det må være noe mer enn resultatene som ligger bak. Det tyder på at de er misfornøyd med noe mer, sesongoppkjøringen eller noe annet. Aalesund har tatt for lite poeng, men jeg synes det er rart at han får sparken så tidlig kun basert på resultatene, sier Løken.

Etter kampen mot Tromsø, som Aalesund tapte 2-0, varslet Aabrekk at laget måtte legge om til mer direkte fotball. Denne omleggingen av spillestilen fikk dermed ikke Aabrekk anledning til å være med på.

Kritikk av spillestil

Under Harald Aabrekk har AaFK vært utsatt for kraftig kritikk. Trener og fotballkommentator Tom Nordlie at det har sett ut som om noen i AaFK har «kastet en pose Nonstop på taktikktavla.» Han slaktet det defensive arbeidet i AaFK etter de tre første seriekampene.

Heller ikke fotballskribent Even Smith Wergeland har vært nådig mot AaFKs spillestil under Harald Aabrekk. I en analyse på NRK.no sammenlignet han AaFKs løp og samhandling som en «panikkslagen flokk med sebraer».

– Overrasket

Likevel er leder i AaFK's supporterklubb Stormen, Bjørn Mikkelsen, overrasket over at Aabrekk fikk sparken nå.

Styrelederen sa i går at dette ikke var noe tema. Det er spilt fire kamper. Vi har ett poeng, vi burde hatt to. Men vi kjenner jo ikke til om det ligger noe mer bak. Og om der skulle være noe utenomsportslig så har ikke vi noen mening om det heller, sier Mikkelsen.

– Men er avgjørelsen riktig?

Det er jo tidlig om man kun ser på resultatene. Men vi må jo respektere dette om det ligger andre ting bak, sier Mikkelsen.