– Båtsvindlere ringer meg hele tiden

Steinar Lausund forsøker å selge luksusbåten sin. Men han blir nedringt av svindlere. De fleste er utenlandske, og de er på jakt etter penger.

Steinar Lausund

Entreprenør Steinar Lausund forsøker å selge båten sin. Men han blir nedringt av svindlere.

Foto: Bjørn Ivar Voll / NRK

Båten han prøver å selge er priset til nesten fire millioner kroner. Det er en båt mange drømmer om å eie, men som ikke så veldig mange har råd til. Den er romslig, går fort, har flybridge og soveplass til 7 personer.

– Snakker gebrokkent norsk

Men forsøket på å selge båten har ført til at Steinar Lausund har fått se noen av de mørke sidene ved båtlivet. Mange ringer til Lausund, men få har ærlige hensikter.

Cabincruiser

Dette er båten Steinar Lausund forsøker å selge.

Foto: Steinar Lausund / Privat

– Hør, nå ringer telefonen igjen. Den ringer hele tiden, sier Steinar Lausund.

Men typisk for de aller, aller fleste som ringer er at de snakker gebrokkent norsk. Og de er villige til å betale overpris for båten.

– Alle som ringer forteller en historie der de har solgt en eiendom i utlandet, eller at de har problemer med å få pengene overført til min bank på riktig måte. De lurer på om jeg kan hjelpe dem med det, slik at de kan få kjøpt denne båten, forteller Lausund.

Tilbyr overpris og vil ha penger

I de fleste tilfellene tilbyr de Lausund 1,1 millioner kroner i overpris, mot at Lausund først gir dem 500.000,- kroner i kontanter.

– Dette er helt hinsides. Det ser ut til å være profesjonelle folk. Og jeg vil si det slik at det skal litt til for å avdekke at dette er ren bløff, sier Lausund.

Slik foregår svindelforsøket

Telefonen ringer nesten uavbrutt mens NRK snakker med Lausund. Når Lausund tar telefonen, lurer mannen i andre enden på hvorfor Lausund ikke allerede er på veg til et møtested i Oslo. Samtalen går slik:

Lausund: – Hei du..

Mannen: – Hva skjer nå?

Lausund: – Jo, men dersom jeg tar ut 500.000,- kroner i banken, så blir dette straffbart ...

Mannen: – Jeg skjønner ...

Lausund: – Så, hvordan tenker du at vi skal gjøre dette?

Mannen: – Du mener det er straffbart om du går til banken og henter pengene på dagen? Men du kan jo bestille pengene fra banken, og da får du jo da pengene direkte ut av banken. Det blir ikke noen spørsmål.

De er svært pågående

Undervegs i samtalen justerer mannen beløpet ned. Han forsøker å overtale Lausund til å bli med på svindelen.

Mannen: – Hvor mye klarer du å ta ut, uten problemer?

Lausund: – Hundre tusen er lov å ta ut, ...

Mannen: – Båten vil jeg ha. Det som er problemet er at jeg har lovet kona mi. Hør på meg, hør på meg nå. Du klarer 300.000,-

Lausund: – Så du vil ha 300.000,-?

Mannen: – Gi meg 300.000,- ..... osv.

Jakter på folk med svarte penger

Denne typen svindelforsøk er ikke ukjent for finn.no. Det har vært flere tilfeller som er rapportert til politiet. Et dokumentert tilfelle har endt med ran. Det kan være større mørketall, fordi personer som går med på denne typen handler kan selv være involvert i svart økonomi.

Lars Vinden

Lars Vinden leder arbeidet med forbrukersikkerhet i finn.no

Foto: Pressefoto / Finn.no

Disse svindlerne går etter formuende folk som skal selge dyre båter. Formålet er å rane selgeren dersom han møter opp i Oslo. Det har vært flere slike tilfeller, og i alle fall ett slikt tilfelle har endt med ran, sier ansvarlig for forbrukertrygghet i finn.no, Lars Vinden.

– Men det finnes mørketall her?

– Ja, vi frykter at det er mørketall her. Det er jo snakk om kriminell økonomisk virksomhet, og folk kan tenkes å unnlate å rapportere om dette til oss og politiet i frykt for å ha vært med på noe straffbart. Det kan jo være snakk om hvitvasking av penger for eksempel, sier Vinden.

– Samarbeider dere med politiet i slike saker?

– Ja, vi samarbeidet med politiet, spesielt i saken som endte med ran. Vi gir all informasjon til politiet slik at de kan gjøre jobben sin. Men det er selvfølgelig politiet som må prioritere etterforskningen, slik at gjerningsmannen kan bli tatt, sier Vinden.

Vær på vakt

Entreprenøren fra Sunnmøre gjennomskuer svindelforsøket. Men han er redd for at mange blir et lett bytte fra de pågående svindlerne. Førstestatsadvokat i Økokrim, Arnt Angell, forteller at dette er en typisk sak.

Arn Angell

Førstestatsadvokat i Økokrim, Arnt Angell.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Det er første gangen jeg har hørt om dette i forbindelse med båtsalg. Men jeg har hørt om dette i forbindelse med salg av biler. Folk tilbyr en god pris, men trenger hjelp kontanter eller til å få vekslet sjekker, sier Angell.

Angell ber folk være på vakt dersom de får et tilbud som er for godt til å være sant.

– Dersom noe selges veldig billig, eller at man skal forskuddsbetale penger, eller at man må ta ut store kontantbeløp, da må man rett og slett ikke gjennomføre handelen. Da blir man lurt, sier Angell.

– Hadde aldri fått pengene

I Ålesund er Steinar Lausund glad han ikke bet på svindelforsøket.

– Jeg er helt overbevist om at jeg aldri hadde sett noe til beløpet som skulle til meg, sier Lausund, som forsetter forsøket på å få solgt båten på ærlig vis.