– Ble kontaktet av kidnapperne på finn.no

Fangemarerittet i Vilnius skal ha begynt med en annonse på finn.no for den norske bilselgeren (35). – Han hadde aldri møtt gisseltakerne før, sier bistandsadvokaten.

vilnius

– BORTFØRTE: Politiet i Vilnius i Litauen viser fram bilde av en nordmann som ble arrestert i en politiaksjon mandag mistenkt for å ha å ha kidnappet en norsk foretningsmann.

Foto: Scanpix Baltics / SCANPIX

Da 35-åringen fra Trøndelag la på vei mot den litauiske hovedstaden Vilnius, trodde han at det var et rent rutineoppdrag han skulle på. Mannen, som har en stilling i et bruktbil- og bilbergingsfirma, dro østover med to bruktbiler og ankom søndag. De to bilene hadde tidligere blitt avertert til salgs på finn.no, og da firmaet ble kontaktet av en kjøpevillig nordmann i Litauen, var avtalen grei: Handelen skulle sluttføres i Vilnius. Det forteller 35-åringen gjennom sin bistandsadvokat, Børge Haugseth.

– Det ble formidlet kontakt mellom 35-åringen og nordmannen i Litauen, etter en helt vanlig salgsannonse på finn.no. De to utvekslet kontaktinformasjon og avtalte å møtes i Vilnius, sier Haugseth til NRK.no.

– Teipet på hender, føtter og munn

35-åringen har forklart at han aldri hadde hatt noe å gjøre med den norske kjøperen, en 36 år gammel tidligere narkodømt nordmann, før. Dette skal også ha vært første gang han formidlet et salg av firmaets biler i Litauen. Vel fremme i Vilnius møttes de to som avtalt til overleveringen av bilene. Under påskudd av at det skulle signeres papirer og utbetales penger for å sluttføre handelen, ble trønderen tatt med til en leilighet i byen. Kjøperen unnskyldte seg og gikk ut av leiligheten. Da tok møtet en brutal vending.

– Plutselig kom det inn tre bevæpnede menn. De påførte ham slag og spark, og teipet han på hender, føtter og munn. Han skjønte umiddelbart at dette var alvorlig for hans del, sier bistandsadvokaten.

Geir Olav Granbo og Bente Bøklepp informerer om gisselaksjonen i Vilnius

VARSLET: Det var politiet i Sør-Trøndelag som først ble varslet om fangedramaet i Vilnius. Geir Olav Granbo og politiadvokat Bente Bøklepp holdt fredag pressekonferanse om saken.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Det ble fort klart at mennene som tok ham til fange var ute etter penger, og 35-åringen har forklart at han gjorde seg villig til å tappe sine egne kontoer for å blidgjøre dem. De tre litauerne og den norske mannen ga imidlertid uttrykk for å være på jakt etter større penger, og at han kom til å bli holdt som gissel helt til arbeidsgiverne hadde gitt ham det de ville.

Gisseltakerne truet ifølge forsvareren med at familien hans kunne bli skadelidende dersom det ikke gikk som de ville. 35-åringen har kone og tre barn. Kravet lød på 250.000 norske kroner.

– Han ble ikke utsatt for vold, men han var svært redd. Først og fremst for familien sin, siden det var åpenbart at de visste hvor i landet han bodde, hvilket firma han jobbet i og så videre. Derfor la han vekt på å spille kortene riktig ved å være medgjørlig, ikke provosere unødvendig, sier Haugseth.

Krevde løsepenger

Da kravet ble fremsatt overfor arbeidsgiveren, ble politiet i Sør-Trøndelag umiddelbart varslet. Derfra gikk alarmen hos politiet i Vilnius, som kort tid etter sendte spesialstyrken «Aras» til leiligheten hvor mannen satt fanget. Da de svartkledde politifolkene stormet leiligheten, visste ikke nordmannen om han skulle være lettet eller redd.

– Han har beskrevet det som en fantastisk lykke da han skjønte at det var politiet og at han var fri. Han roser politiet for at det gikk så fort, sier han.

Fire personer, tre litauere og den norske bilkjøperen, ble umiddelbart pågrepet. Politiet i Sør-Trøndelag, som håndterer saken fra Norge, vil ikke kommentere om løsepengene ble utbetalt, men litauisk politi bekrefter overfor avisen 15min.lt at hele eller deler av summen ble utbetalt. Blant annet ble den antatte hovedmannen bak kidnappingen, den 36 år gamle nordmannen, pågrepet i det han tok ut 10.000 litas – tilsvarende 23.000 norske kroner – i en minibank like ved leiligheten bilselgeren satt fanget.

En drøy time senere ble to andre nordmenn, en kvinne og en mann, arrestert i Arvika i Sverige i det de var i ferd med å heve deler av summen. Torsdag gikk nestkommanderende for Litauens kriminalpoliti, Visvaldas Rackaukas, ut og karakteriserte folkene bak bortføringen som en internasjonal bande.

– Det er ingen tvil om at dette er en bande, sier bistandsadvokat Haugseth.

Narkodømt hovedmann

litauen

NARKODØMT: Den antatte hovedmannen, en 36-åring, slapp ut fra fengsel i oktober i fjor etter å ha sonet en lengre dom for rohypnol-smugling fra øst-Europa til Skandinavia.

Den pågrepne nordmannen har tidligere sonet en lengre narkodom etter å ha blitt tatt for rohypnol-smugling i nettopp Vilnius i 2003.Ifølge Aftenposten holdt han også en bilselger fanget i flere dager i Vilnius samme år. 36-åringen slapp ut i oktober i fjor, og i et intervju i en litauisk avis gjorde han det klart at han var ferdig med sin kriminelle løpebane, og advarte norske unge om å la seg lokke av det som han nærmest betegnet som en fristat for smuglerkriminalitet i Litauen. Mannen driver nå et enkeltmannsforetak innen eksport og import fra Østlandet, men har hatt tette forbindelser til Litauen siden nittitallet.

– Min klient har aldri møtt denne personen eller snakket med ham. Kontakten dem i mellom i forkant var helt ordinær, selv om dette var en noe utenom det vanlige forespørsel, med en kjøper i Litauen, sier Haugseth.

Den 35 år gamle bilselgeren har det etter forholdene bra, til tross for fangeoppholdet i Vilnius. Nå kobler han av med familien hjemme i Trøndelag.

– Det går litt opp for ham etter hvert hva han har vært med på, og man gjør seg en del tanker i en slik situasjon. Han opplever at tryggheten har blitt tatt fra ham og familien, sier Haugseth.

SISTE NYTT

Siste nytt