Advarer mot Harry Potter-svindel

Svindlere bruker populariteten rundt JK Rowlings «Pottermore» til å svindle unge Harry Potter-fans og spre ondsinnet programvare, advarer sikkerhetsekspert.

J.K. Rowling på lanseringen av nettstedet Pottermore.

JK Rowling under lanseringen av nettstedet Pottermore tidligere i sommer. Nå advares det mot svindlere som retter seg mot Potter-fans.

Foto: CARL COURT / Afp

Det nye Potter-universet åpner ikke dørene før i oktober, men allerede i disse dager får én million heldige fans tilgang til betaversjonen av Pottermore.com.

Blant de resterende millionene med ikke så heldige fans, finnes det imidlertid et marked for utspekulerte svindlere, skriver BBC.

Les også: Nå blir det mer Harry Potter

Stjeler personlige opplysninger

Noen hevder at registreringen for å delta i konkurransen om beta-tilgang fortsatt er åpen, til tross for at registreringsperioden ble avsluttet 6. august. Ved å lure Potter-fans til å fylle ut et påmeldingsskjema, sitter svindlerne igjen med deres personlige opplysninger.

Andre selger falske Pottermore-kontoer via nettsider som Ebay for rundt 100 dollar stykket (ca 550 kroner). Ifølge sikkerhetsekspert Chris Boyd tyder ting på at kun et fåtall av disse kontoene er ekte.

Les også: Sparker mannen som oppdaget henne

– Størsteparten av svindelen retter seg mot de som ønsker beta-tilgang til nettstedet. Men vi ser også at søkemotorer manipuleres til å lede Potter-fansen direkte til nettsider som er infisert med virus og annet ondsinnet programvare, sier Boyd til BBC.

Truer med sletting

Administratorene av Pottermore har blitt varslet om salget av både ekte og uekte beta-kontoer, og minner fansen om at kjøp og salg av kontoer er strengt forbudt. De understreker at de er i sin fulle rett til å slette kontoer som blir solgt via nettet.

Pottermore.com skal ifølge Harry Potter-forfatter JK Rowling være et univers der både hun og leserne vil bidra med flere fortellinger og bakgrunnshistorier fra trollmannsverdenen.

Kulturstrøm

 • Kan se om noen er forelsket

  Det er nemlig ikke mulig å skjule, forteller Kari Bremnes til Kulturstripa om hvordan låten «Så fullt av ja» som kom ut i høst, ble til. – Jeg spilte den først for en venninne. Plutselig brast hun i gråt, forteller tekstforfatteren og musikeren.

  Kari Bremnes
 • Karpes egen konsertfilm

  Karpe overrasker og sjokkerer med ærlige tekster og drøye musikkvideoer, og i Spektrum leverer de en konsert det er umulig å ikke få gåsehud av. Konserten er nå tilgjengelig i NRK TV.

  Karpe overrasker og sjokkerer med ærlige tekster og drøye musikkvideoer, og i Spektrum leverer de en konsert det er umulig å ikke få gåsehud av.
 • Årets mest sette norske film

  260.000 kinogjengere har nå sett «Snekker Andersen og Julenissen: Den vesle bygda som glømte det var jul». Det gjør at den ifølge en pressemelding fra Nordisk Film Distribusjon er årets mest sette, norske kinofilm (NTB).

  Snekker Andersen
  Foto: Fantefilm/Nordisk Film Distribusjon