Hopp til innhold

Advarer mot Harry Potter-svindel

Svindlere bruker populariteten rundt JK Rowlings «Pottermore» til å svindle unge Harry Potter-fans og spre ondsinnet programvare, advarer sikkerhetsekspert.

J.K. Rowling på lanseringen av nettstedet Pottermore.

JK Rowling under lanseringen av nettstedet Pottermore tidligere i sommer. Nå advares det mot svindlere som retter seg mot Potter-fans.

Foto: CARL COURT / Afp

Det nye Potter-universet åpner ikke dørene før i oktober, men allerede i disse dager får én million heldige fans tilgang til betaversjonen av Pottermore.com.

Blant de resterende millionene med ikke så heldige fans, finnes det imidlertid et marked for utspekulerte svindlere, skriver BBC.

Les også: Nå blir det mer Harry Potter

Stjeler personlige opplysninger

Noen hevder at registreringen for å delta i konkurransen om beta-tilgang fortsatt er åpen, til tross for at registreringsperioden ble avsluttet 6. august. Ved å lure Potter-fans til å fylle ut et påmeldingsskjema, sitter svindlerne igjen med deres personlige opplysninger.

Andre selger falske Pottermore-kontoer via nettsider som Ebay for rundt 100 dollar stykket (ca 550 kroner). Ifølge sikkerhetsekspert Chris Boyd tyder ting på at kun et fåtall av disse kontoene er ekte.

Les også: Sparker mannen som oppdaget henne

– Størsteparten av svindelen retter seg mot de som ønsker beta-tilgang til nettstedet. Men vi ser også at søkemotorer manipuleres til å lede Potter-fansen direkte til nettsider som er infisert med virus og annet ondsinnet programvare, sier Boyd til BBC.

Truer med sletting

Administratorene av Pottermore har blitt varslet om salget av både ekte og uekte beta-kontoer, og minner fansen om at kjøp og salg av kontoer er strengt forbudt. De understreker at de er i sin fulle rett til å slette kontoer som blir solgt via nettet.

Pottermore.com skal ifølge Harry Potter-forfatter JK Rowling være et univers der både hun og leserne vil bidra med flere fortellinger og bakgrunnshistorier fra trollmannsverdenen.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB