– Politisk selvmord å legge ned HV11

Regjeringspartiene og Ap er enige om å øke neste års forsvarsbudsjett med 400 millioner kroner. Distriktsrådsleder for HV11, Per Devold, tror dette er gode nyheter for Heimevernet.

Per Devold

Per Devold, som er distriktsrådsleder for HV11 mener det er katastrofalt å miste basen.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Fredag blir skjebnen til HV11 på Setnesmoen avgjort. Da skal forsvarskomiteen på Stortinget bestemme hvordan Heimevernet skal organiseres. I sin langtidsplan foreslo regjeringen å legge ned heimevernsdistriktet og styre soldatene fra Værnes i Sør-Trøndelag.

Motstanden mot nedleggelsen har vært stor, og torsdag sitter partiene og forhandler om langtidsplanen.

Regjeringspartiene og Arbeiderpartiet skal torsdag kveld være enige om å øke neste års forsvarsbudsjett med om lag 400 millioner kroner. Og de skal ha blitt enige om å bevare kystjegerkommandoen. Hva som skjer med Heimevernet er ikke klart, men distriktsrådsleder for HV11, Per Devold, tror dette er gode nyheter for Heimevernet.

– Det må vi håper er positivt, for hvis de er med og styrker forsvaret med 400 millioner får vi håpe en del går til HV11.

– Å miste basen er katastrofalt

30 personer jobber på Setnesmoen og det er 3200 soldater knyttet til leiren.

– Det er en voldsom spenning her. Dette gjelder for hele fylket vårt og Sogn og Fjordane. Blir det lagt ned mister vi basen mellom Bergen og Værnes, og det er katastrofalt. Vi mister kontakten med det sivile samfunn og fylkesmannen.

Fylkesmannen og 62 ordførere er imot en nedleggelse av HV11. Det tror Devold vil være i deres favør.

– Hvis de har sett akkurat dette så er det ingen som vil bevege på det. Det må være et politisk selvmord å legge ned HV11 i den situasjonen når det har slik støtte, sier han.

Samtalene vil starte på igjen senere torsdag kveld. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til NTB at det kan ligge an til en avtale enten i løpet av kvelden eller i morgen.