Hopp til innhold

– Denne seieren er det største som har skjedd meg i hele mitt liv

Folket har talt - Carl Espen er vinneren av Melodi Grand Prix 2014 med låta «Silent Storm». Nå går han for seier i den internasjonale finalen i København i mai.

Carl Espen Thorbjørnsen jubler etter å ha vunnet Melodi Grand Prix 2014.

– Nå føler jeg mye, både lettelse og glede. Dette føles rett og slett bare helt fantastisk, sier han til NRK.no.

– Dette er det største som har skjedd meg i hele mitt liv.

Carl Espen har hele veien til finalen vært favoritt både blant bookmakere, anmeldere og publikum, og vinneren innrømmer at han har kjent et enormt press.

– Det er klart jeg har kjent på presset, men jeg har bare fokusert på det jeg skal gjøre. Og nå er jeg så utrolig takknemlig for at Vestlandet har klart å mobilisere så mange stemmer, sier han ty deilig rørt.

Se Carl Espen framføre vinnerlåten «Silent Storm» her:

Carl Espen Thorbjørnsen fremfører låta "Silent Storm" etter å ha blitt utropt som vinner av Melodi Grand Prix 2014.

Lenge jevnt

Det var lenge uhyre jevnt i Gullfinalen. Før stemmene fra Vestlandet skulle leses opp, var det kun 2804 stemmer som skilte «Silent Storm» og Linnea Dales «High Hopes», men da Christine Guldbrandsen leste opp stemmene fra Carl Espens hjemfylke, var det ikke lenger noen tvil.

Bergenseren Carl Espen fikk hele 16 542 stemmer fra Vestlandet, og sikret seg en klar seier i året Melodi Grand Prix, og kunne ta den lange parademarsjen opp til scenen i Spektrum.

– Dette føles helt, helt sinnssykt. Dette har vært et eventyr fra ende til annen, sier han fra scenen i Oslo Spektrum foran et jublende publikum.

– Det er en vanvittig stor ære å få representere Norge i København, sier han og tårene kommer.

– Dette er vilt, fikk vinneren stotret fram før han gikk opp på scenen og framførte vinnerlåta «Silent Storm» en siste gang, badet i konfettiregn.

– Vi er favoritt i Europa nå

President i MGP-klubben, Morten Thomassen, tror Norges sjanse til å vinne hele Eurovision Song Contest er svært gode.

Morten Thomassen

President i MGP-klubben Morten Thomassen tror Norge har gode sjanser for seier i Eurovision.

Foto: Christian Wiik Gjerde / NRK

– Vi er favoritt i Europa nå. Det er på tide at vi sender en ballade, det er på tide å roe ned, sier han.

Thomassen understreker at vi ikke blir skjenket seieren av den grunn.

– Nå er det opp til Carl Espen å levere varene, og jeg syntes han har vokst bare siden forrige søndag. Både Rybak og Loreen var favoritter og vant, men andre favoritter har kommet inn og smuldret under det vanvittige presset. For det er noe ganske annet i Eurovision, det er ikke alle som takler det, sier han og er kjapp med å legge til:

– Når det er sagt så er artist noe du er inni deg, ikke noe du blir, og Carl Espen har imponert noe voldsomt. Det er veldig sjeldent en artist kommer så å si fra gata inn og vinner hele greia. Du må kanskje tilbake til Silje Vige, sier han.

– Men igjen - de som tror dette blir en walkover i ESC tar grundig feil, Carl Espen må levere nå, avslutter Thomassen.

Går for seier i København

Josefin Winther er Carl Espens kusine, og hun har skrevet vinnerlåta «Silent Storm» spesielt til ham.

– Carl Espen er som en bror for meg. Å synge denne sangen, som er så personlig for ham, syntes jeg viser hvor modig og tøff han er, sier hun beveget.

Da Winther stod på scenen med ham etter å ha blitt utropt til vinner, klarte hun å holde tilbake tårene, men da han sang låta en siste gang, kom de strømmende.

– For meg var dette herlig forløsende. Da han sang etter å ha vunnet satt jeg på knærne mine og hulkegråt, sier hun.

Det har fremdeles ikke gått opp for låtskriveren at de faktisk skal representere Norge i København i mai, men vet at lysten på seier kommer.

– Når er par dager har gått, og vi har fått roet oss litt så tror jeg vi blir temmelig sugne på den topplasseringen i København. Vi er veldig sultne på å vinne, sier Winther.

Carl Espen

Carl Espen sammen med låtskriver Josefin Winther og manager Kimberly Larsen.

Foto: Tom Øverlie / NRK

Interesse fra hele verden

Tilbakemeldingene haglet på sosiale medier gjennom hele finalen. Og Carl Espen ble faktisk omtalt så mye at han trendet på verdensbasis på Twitter.

– Dette viser at det er mange som bryr seg om Melodi Grand Prix, og at interessen går langt utover Norges grenser. Det er gøy å se at det vi gjør på norsk TV også vekker oppmerksomhet ute i verden, sier nettredaktør for Melodi Grand Prix, Hege Bakken Riise.

– Vi så gjennom hele sendingen at det var stor oppmerksomhet rundt Carl Espen og «Silent Storm» på sosiale medier, og det gjør at vi gleder oss ekstra til å reise til København med ham, sier hun.

Tenkte ikke på menneskene i salen

Det var knuskstille da Carl Espen framførte «Silent Storm» i finalen.

– Jeg prøvde å ikke tenke for mye på alle menneskene som satt i salen før jeg var ferdig å synge, da lot jeg blikket flyte ut over publikum, og ta inn alt sammen. Det var en helt fantastisk følelse, sa en tydelig fornøyd Carl Espen etter å ha gått av scenen tidligere i kveld.

Han understrekte at det var en enorm lettelse å kjente at det stemte da det virkelig gjaldt.

– Jeg føler jeg gjorde så godt jeg bare kunne, og det er så deilig, sier han.

Se bildegalleri fra kveldens finale her: