Synger om det armenske folkemordet i Eurovision

WIEN (NRK): – Vi representerer et land med en veldig trist historie, sier Essaï Altounian. Armenske Genealogy har tung tematikk som bakteppe i sin Eurovision-låt.

Genealogy

Gruppen Genealogy representerer Armenia i årets Eurovision Song Contest med låta «Face The Shadow».

Foto: Andres Putting / EBU

Eurovision Song Contest (ESC) forbindes ofte med glitter og glamour, men enkelte land bruker også konkurransen til å sette fokus på alvorlige temaer.

2015 er det hundre år siden folkemordet i Armenia, hvor 1,5 millioner mennesker ble drept. Massakeren er et omstridt tema og mange land, deriblant Norge, velger å ikke bruke betegnelsen folkemord på det som skjedde.

For å markere jubileet, stiller Armenia i år med låten «Face The Shadow» og gruppen Genealogy i Eurovision.

Ny generasjon armenere

Genealogy, som betyr slektsgranskning, består av fem artister fra Europa, Asia, Amerika, Afrika og Australia – alle med armenske aner. Tanken er å samle en ny generasjon av armenere på scenen, hvis familier flyktet fra landet under folkemordet i 1915. I tillegg er også en armensk artist som bor i Armenia med i gruppa.

– Det er utrolig mange armenere rundt om i verden. Vi seks som står på scenen sammen er familie, sier Tamar Kaprelian fra USA til NRK.no.

Det bor i dag tre millioner mennesker i selve Armenia, mens syv millioner armenere er bosatt ellers i verden.

Genealogy

Genealogy består av Stephanie Topalian fra Japan, Mary-Jean O'Doherty Basmadjian fra Australia, Tamar Kaprelian fra USA, Essaï Altounian fra Frankrike, Inga Arshakyan fra Armenia og Vahe Tilbian fra Etiopia.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

– Vi representerer et land med en trist historie

Låta «Face The Shadow» het i utgangspunktet «Don't Deny», med henvisning til det omdisukterte folkemordet. Etter henstilling fra ESC-ledelsen har gruppen valgt å endre låttittelen.

I reglementet til Eurovision Song Contest presiseres det nemlig at musikkonkurransen ikke skal være politisk. Likevel viser ESC-historien flere ekspempler på bidrag som utfordrer disse reglene i større eller mindre grad.

– Vi representerer et land med en veldig trist historie, sier Essaï Altounian.

– 2015 er et viktig år for oss, det er hundre år siden våre forfedre utvandret, men låta vår handler om å se framover. Vi ønsker å vise vår styrke som folkeslag, sier Tamar Kaprelian.

Viderefører den armenske kulturarven

Medlemmene i Genealogy forteller at Eurovision-deltakelsen betyr mye for hver av dem, og at de stiller opp fordi grunntanken om å samle armenske artister fra ulike verdensdeler appelerte til dem.

– Vi føler alle det er vårt ansvar å videreføre den armenske kulturarven, og det gjør vi her i Eurovsion Song Contest. Det er stort å representere hjemlandet til våre foreldre og besteforeldre, sier Essaï Altounian.

Armenia deltar i den første semifinalen tirsdag 19. mai. De skal da kjempe om å bli et av de 27 bidragene i årets Eurovision-finale.