Skandinavisk Eurovision-suksess

KØBENHAVN (NRK.no): Sjansen er stor for at Eurovision Song Contest vil bli avholdt i Skandinavia også neste år. – Vi har et øre for gode popmelodier, tror årets nordiske artister.

NRK.no var tilstede under den nordiske festen på Vega, der alle årets nordiske artister i Eurovision Song Contest var samlet.

NRK.no møtte årets nordiske artister på Vega i København.

Tre av de fem siste årene har Eurovision Song Contest blitt avholdt i Skandinavia. Også i år ligger både Danmark, Sverige og Norge svært godt an på bettinglistene over hvem som kommer til å vinne konkurransen. I skrivende stund ligger landene på henholdsvis andre, fjerde og åttendeplass. Blant pressen i København er det mange som har begynt å hviske om Sverige i 2015.

Lørdag arrangerte de fem nordiske landene fest for å feire seg selv på konsertscenen Vega i København; byen som er vert for årets internasjonale Grand Prix-finale. Og artistene fra de fem landene trives godt med favorittstempelet.

Nordisk fest Eurovision 2014

Alle årets nordiske Eurovision-deltakere var samlet på fest på Vega lørdag kveld.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Det er klart det er gøy at publikum følger ekstra godt med på de nordiske landene, og at det skaper ekstra oppmerksomhet, sier Sanna Nielsen og Carl Espen Thorbjørnsen, som representerer henholdsvis Sverige og Norge i årets konkurranse.

Nielsen sier Sverige veldig gjerne er vertsland igjen allerede neste år, om så skulle bli tilfelle.

– Jeg tror grunnen til at vi gjør det så bra i Norden er at vi har gode melodier som går rett inn. De er ikke nødvendigvis enkle, men de er tydelige, og låtene leveres med følelser, sier hun.

NRK.no møtte årets artister på den nordiske festen. Se video øverst i saken!

– Viktig å ha det forbilde

I år er det 40 år siden ABBA vant Eurovision Song Contest med låta «Waterloo», og gikk hen til å bli verdensstjerner. Mens Sverige lenge har vært kjent som et stort musikkland, har også Norge de siste årene begynt å hevde seg.

Fredrik Kempe

Fredrik Kempe har skrevet fem låter som har deltatt i Eurovision: Charlotte Perellis «Hero», Malena Ernmans «La Voix», Erik Saades «Popular», Didrik Solli-Tangens «My Heart Is Yours» og Sanna Nielsens «Undo».

Foto: Rikke Askersrud / NRK

– Det har vært en god utvikling i Norge siden Stargate begynte med å produsere verdenshits. Litt som med ABBA i Sverige, og så kom Max Martin og jentene. Man trenger et forbilde som viser at det faktisk er mulig, sier Fredrik Kempe.

Han har skrevet låten «Undo» som Sanna Nielsen deltar med. Kempe er også mannen bak Didrik Solli-Tangens «Because My Heart is Yours», og tre andre Eurovision-låter. Til sammen har han deltatt i svenske Melodifestivalen hele 26 ganger. Kempe mener likevel ikke det finnes en oppskrift på hvordan man skriver en hit.

– Jeg har skrevet låter siden jeg var barn, og jeg tror det handler mer om å formidle en stemning, enn at en låt må følge et visst mønster eller inneholde spesielle elementer.

Basim

Basim deltar for på hjemmebane for Danmark med låten «Cliche Love Song».

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Et godt popøre

21-årige Basim representerer Danmark i årets konkurranse. Som den eneste av de nordiske landene er han allerede direktekvalifisert til finalen, slik vertslandet bestandig er, sammen med «de fem store», altså Storbritannia, Tyskland, Spania, Frankrike og Italia.

– Jeg tror grunnen til at Skandinavia hevder seg i Eurovision er at vi har et godt øre for gode popmelodier, sier han til NRK.no.

Han har allerede funnet sin nordiske favoritt.

Softengine

Ungguttene fra Softengine representerer Finland i årets konkurranse. – Vi liker Basim og hans «Cliché Love Song», sier de.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

– Jeg er veldig, veldig glad i den svenske låta. Den nydelig, med en fantastisk melodi, og det er samtidig en smart låt.

Starter i kveld

Basim ligger for øyeblikket på andreplass på de internasjonale bettinglistene. Det kan likevel være litt misvisende, vertslandet ligger ofte noe høyere rangert enn plassen de havner på til slutt.

– Det kommer helt an på hva Europa vil ha – en ballade eller en uptempo, fresh, ung sommerhit, avslutter han med et glis.

Finalen i Eurovision Song Contest avholdes søndag 10. mai. Norge må kvalifisere seg i den andre semifinalen 8. mai, mens Sverige skal ut allerede på tirsdag. I kveld arrangeres den offisielle åpningen av konkurransen i Rådhuset i København, der alle de 37 landene skal delta.