Nå er halve jobben gjort

Carl Espen leverte en strålende innsats under den viktige jury-generalprøven onsdag kveld. – Jeg er rolig og veldig klar, sier han til NRK.no i dag.

NRK har intervjuet låtskriver Josefin Winther og Artist Carl Espen i forkant av andre semifinale i Eurovision Song Contest 2014.

I kveld er det endelig dags for Carl Espen Thorbjørnsen, Norges håp i Eurovision Song Contest. Etter å ha tilbragt 11 dager i den danske hovedstaden er det hans tur til å konkurrere om en plass i den internasjonale Grand Prix-finalen.

– Nå gleder jeg meg veldig. Det blir godt å få vist låten til hele Europa, jeg har ventet lenge, sier Carl Espen.

I formiddag har Carl Espen hviledag, men NRK.no gjorde et intervju med ham like før den viktige jury-generalprøven i går kveld, se video øverst i artikkelen.

Gårdagens generalprøve var like viktig som kveldens store direktesending. Stemmene i Eurovision består nemlig både av publikumsstemmer og stemmene til de forskjellige lands fagjuryer, som begge teller like mye.

Mens publikum ser kveldens direktesending og stemmer ut i fra den, må fagjuryene avgi sine poeng basert på onsdagens generalprøve. Så legges poengene sammen, og resultatet avsløres i slutten av kveldens semifinale.

– Jeg fikk tårer i øynene

Morten Thomassen

Morten Thomassen er president i den norske Grand Prix-klubben. Han var storfornøyd etter Carl Espens opptreden onsdag kveld.

Foto: Anders Halvorsen Bergh / NRK

Det norske håpet skuffet ikke, men leverte sin beste prøve noensinne da det virkelig gjaldt.

– Wow, som han har vokst! Jeg satt her med tårer i øynene, og jeg er så stolt. Carl Espen var så bra, sier Morten Thomassen, president i den norske GP-klubben, etter jury-prøven.

Han er helt sikker på at Norge går videre til finalen.

– Uten tvil! Jeg er helt overbevist, sier han.

Små marginer

Carl Espen skal likevel ikke slappe for mye av, på tirsdag var det kun tre fattige poeng som skilte tiendeplassen fra tolvteplassen, kunne sjefen for Eurovision Song Contest, Jon Ola Sand, melde på Twitter onsdag.

Laster Twitter-innhold

Norge har også en litt vanskeligere semifinale enn vi pleier å ha, fordi så få av de landene som normalt pleier å gi oss stemmer, er i vår semifinale.

Likevel er både bookmakere, fans og presse temmelig sikre på at Carl Espen enkelt kvalifiserer seg videre til finalen.

– Å spå utfallet av dagens semifinale er litt som å skulle trekke lottonummer, skriver den finske Eurovision-eksperten og journalisten Tobias Larsson på sin blogg.

– Men for Norge vil det å gå igjennom kvalifiseringen være peanuts - lett, skriver han.

– Hadde lyst til å bli stående på scenen

Carl Espen

Carl Espen er tredje artist ut i kveldens semifinale. Til sammen deltar 15 land, ti av dem går videre til finalen.

Foto: Rikke Askersrud / NRK

Hovedpersonen selv er rolig, men bestemt når det gjelder dagens sending.

– Jeg følte at det gikk veldig bra i går. Jeg kjenner at alt er på plass, og nå vet jeg at jeg kan når det gjelder. Man får liksom et ekstra gir, og det er jo betryggende å lære at det er sånn jeg er bygd, smiler Carl Espen.

Publikum i salen er instruert til å holde opp telefonene sine under starten på «Silent Storm», og Carl Espen sier det var fantastisk å stå på scenen og se alle de små lysene stråle mot seg.

– Likevel tok jeg det ikke skikkelig inn over meg før etterpå, da jeg var ferdig med å synge. Da hørte jeg plutselig suset fra salen, og jeg fikk lyst til å stå der lenger og bare føle litt på det, humrer han.

– Ikke nervøs i det hele tatt

Josefin Winther og Carl Espen

Carl Espen og kusine og låtskriver Josefin Winther satt i salen under årets første semifinale. – Det var veldig fint å ha opplevd sendingen fra den siden også, forteller Carl Espen.

Foto: NRK

I formiddag har han for første gang siden den norske delegasjonen kom til København ingen presseavtaler eller intervjuer, nå er det hvile og ro som gjelder.

– Det er hyggelig med all den positive tilbakemeldingen, men jeg hviler ikke på laurbærene, jeg skal gjøre akkurat det samme i dag som i går, og jeg må levere minst like bra i kveld.

Og TV-seere som frykter at nervene tar overhånd, kan slappe helt av.

– Jeg følte meg faktisk veldig trygg og ikke nervøs i det hele tatt. Det var godt å kjenne, avslutter Carl Espen.

Kveldens semifinale ser du direkte på NRK1 og på nett fra klokken 21.00 (Sitter du i utlandet? Da kan du se sendingen på nett her.) Carl Espen er den tredje artisten ut i kveld.