Hopp til innhold

I kveld kan han vinne i Sverige

Androgyne Yohio er allerede stor i Japan. Nå begynner også svenskene å få øynene opp for 17-åringen, og i kveld er han favoritt til å vinne i Melodifestivalen.

Yohio

Yohio deltar i Melodifestivalen 2013 med låten «Heartbreak Hotel».

Foto: Promo

17 år gamle Yohio ligger øverst på bettinglistene over hvem som kommer til å gå av med seieren i Melodifestivalen i kveld, den svenske versjonen av Melodi Grand Prix.

Gutten fra Sundsvall i Västernorrland har tross sin unge alder allerede rukket å gjøre det bra i Japan. Han slapp sitt første japanske album i april og har siden turnert og besøkt en rekke kjente japanske tv-show.

I det siste har Yohio også fått mye oppmerksomhet i hjemlandet Sverige etter at han vant den første delfinalen i Melodifestivalen. 17-åringen opererer innen sjangeren «visual kei», en musikkstil som setter veldig fokus på utseende. Han er kjent for sin androgyne stil, og da han besøkte Skavlan i fjor høst, stilte han i kjole og høye heler.

– For meg er det 50/50 musikk og utseende. Jeg vil ikke bare stå på scenen i en t-skjorte og uvasket hår. Jeg vil levere et helt show, selv syns jeg det er kjedelig å se på band som bare står der, sa Yohio da han besøkte talkshowet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Yohio og David Lindgren

Yohio og David Lindgren jubler for pressen etter å ha gått videre fra den første delfinalen i Melodifestivalen 2013.

Foto: SVT / Olle Kirchmeier

Lærte japansk som tiåring

Yohio kommer fra en musikalsk familie, og startet med å spille piano som seksåring. Han er i dag en dyktig gitarist.

I tiårsalderen begynte han å interessere seg for japansk kultur etter å ha blitt introdusert for japansk animasjonsfilm. Etterhvert lærte han seg også språket, og begynte å lese japanske blogger og å følge japanske kjendiser på Twitter.

I 2009 startet Yohio Visual kei-bandet Seremedy i Sundsvall, og ble raskt plukket opp av japanske nettsteder. Etter kort tid fikk bandet platekontrakt med Universal Music Japan. De har i dag en stor fanskare både i Japan og i resten av verden.

– Håper folk aksepterer oss

Yohio

Yohio lærte seg japansk som tiåring.

Foto: Carl-Johan Söder / SVT

Visual kei oppsto i Japan på 80-tallet, og hentet inspirasjon fra artister som David Bowie, Kiss og Boy George. I blant sammenliknes sjangeren med den vestlige glamrocken, der image også står i sentrum.

Til tross for at de fleste som opererer i sjangeren er menn, kler mange seg ut som kvinner.

– I Japan setter de veldig pris på feminin skjønnhet hos menn. Hele denne visual rock-sjangeren beundres fordi alle gutter er androgyne og veldig feminine. De har et litt annet ideal enn her i Sverige hvor man skal være firkantet, muskuløs, stor og med grove kinnben for å være pen, sier han.

– Jeg er hetroseksuell og kler meg som jente. Men ser ikke på meg selv som transe. Dette er en japansk populærkultur-greie, forklarer han.

Yohio er klar over at han og bandmedlemmene hans skaper oppsikt.

– Jeg håper virkelig at Sverige aksepterer hvordan vi ser ut, for låten er jo helt ufarlig, og det er ikke noe rart med den, uttaler han i et intervju med Expressen.

– Det finnes hatere overalt. De som er mest hatske er gutter på min egen alder. De er ikke så modne, og klarer ikke å akseptere at man ikke er en sånn som sier stygge ord og er høyrøstet.

Sceneuhell

De siste dagene har prøvene i nybygde Friends Arena i Stockholm pågått sent og tidlig. Torsdag var stemningen noe laber – Yohio hadde mistet stemmen og bassisten hans vrikket foten på scenen og ble i hui og hast kjørt til legevakten. Forhåpentligvis er ting i orden til kveldens store finalesending.

Yohio deltar med låten «Heartbreak Hotel», som handler om det japanske fenomenet «love hotel», et sted der elskovssyke par kan få litt alenetid sammen.

– Teksten handler helt enkelt om et love hotel som stenges. Det er en poprock-låt, ikke så veldig langt fra det jeg pleier å gjøre vanligvis, men kanskje med litt mer västerlandsk sound enn mine japanske låter, forklarer Yohio til SVT.

Se Yohios opptreden fra den første delfinalen i Karlskrona her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Carola kommer

Klokken 20:00 i kveld starter altså sendingen der våre naboer i øst skal avgjøre hvem som skal følge i Loreens fotspor og representere Sverige på hjemmebane i Malmö i mai.

Norske Maria Haukaas Mittet og Tone Damli Aaberge har begge deltatt som henholdsvis låtskriver og artist, men begge er ute av konkurransen.
De ti artistene som deltar i den svenske finalen er:

Ulrik Munther, David Lindgren, State of Drama, Anton Ewald, Louise Hoffsten, Ralf Gyllenhammar, Ravaillacz, Sean Banan, Robin Stjernberg og Yohio.

I tillegg vil også Carola opptre med en ny versjon av «Främling», låten hun vant Eurovision Song Contest med for 30 år siden.

Alt om: Melodi Grand Prix og ESC

Hvem tror du vinner kveldens svenske finale? Si din mening her: