Sjekk at woken eller kjelen som skal brukes til frityrstekingen står sikkert og stabilt på stekeplaten eller gassblusset.
Forlat aldri kjøkkenet når du varmer opp oljen, eller når den er varm.
Hell oljen i kjelen, aldri mer enn halvfull. Varm opp på sterk varme. Når oljen har nådd 180 ° C vil den begynne å bevege seg. Stikk en tresleiv oppi oljen. Bruser det rundt den er oljen *varm nok, er du usikker kan du teste med en brødterning. Er oljen varm nok vil den bli brun i løpet av et minutt.
Skru ned varmen til middels hvis temperaturen er for høy.
Legg maten forsiktig ned i oljen med en tre eller stålklype. Snu på bitene slik at de blir jevnt stekt. Løft maten forsiktig opp med en klype, eller hullsleiv. La den dryppe av seg fettet på tørkepapir.
Hvis du skal fritere flere ting kan den ferdige maten holdes varm i stekeovn på 180° C.
Husk å varme opp oljen til riktig temperatur før du tilsetter neste ladning.
Det er lurt å ha et lokk lett tilgjengelig for å kvele flammene dersom uhellet skulle være ute. Slokk aldri med vann!
Hvilken olje skal jeg bruke?Det anbefales å bruke rapsolje. Den egner seg spesielt godt til fritering, da den tåler høy temperatur. Extra-virgin olivenolje tåler ikke høye temperaturer, og egner seg derfor dårlig til steking/fritering – gjem den til salaten.
Tips fra Opplysningskomtoret for kjøtt