Hopp til innhold

Utdanningsdirektoratets støtteordning sørger for kvensk aktivitet i barnehagene

Utdanningsdirektoratet har en støtteordning for å fremme kvenske tiltak i barnehager. Denne ordningen har vist seg å være svært viktig for å holde det kvenske aktivitetsnivået gående i Vadsø kommune.

Raymond Olufsen språksenter vadsø kvensk kven kvenfestivalen

Raymond Olufsen liker å implementere sin musikalske bakgrunn i kvenskopplæringen med barna.

Foto: Sander Larsson Framnes / NRK

– Vadsø Språksenter er et AS og er eid helhetlig av Vadsø kommune. Kommunens økonomi reflekterer ikke språksenteret. Jeg er som en satellitt, jeg er litt fristilt i forhold til resten av kommunen, sier Raymond Olufsen, leder ved Vadsø Språksenter.

Vadsø har en litt annen organisering enn man vanligvis ser med språksentrene. De andre kommunene med språksentre har språksentrene som en avdeling i kommunen.

Raymond Olufsen søker på egne driftsmidler, men tar seg også av arbeidet innen det kvenske på vegne av kommunen.

Les også Nytt språktilbud for barnehagebarn i Tromsø

Eventyrstund på kvensk i Nordreisa

– I andre kommuner søker barnehagene om tilskuddsordningen fra Udir selv, men i Vadsø gjør jeg det på vegne av barnehagene.

Det er første gang de søker om støtteordningen. Før var de rett og slett ikke klar over at ordningen eksisterte. Summen står på 200.000 kroner.

– I fjor var vi ikke klar over det, og da vi ble gjort kjent med eksistensen av ordningen så var det for sent til å søke. Vi hadde ikke noen planer klare i tide.

Holder det gående

På besøk i Stubben Barnehage tar Olufsen med seg gitaren og synger kvenske barnelåter for fireåringene, og lærer de kvenske ord.

– Barna gleder seg veldig til Raymond Olufsen fra Vadsø språksenter kommer innom barnehagen. Vi har også vært et par turer på museet. Det syntes de er artig, forteller Jasmin Bedi, pedagogisk leder i Stubben barnehage.

I året 2020–2021 var det kun Vestre-Jakobselv som hadde «språkdusj» i kommunen. Det var første året språksenteret var i drift. I 2022 økte derimot språksenteret til å ha alle seks barnehagene i kommunen på språkdusj. I år kan språksenteret by barnehagene på aktiviteter.

Les også Mer penger til språkdusj: – Det er som en julegave

Språkdusj i Vestre Jakobselv

– Vi søkte om tilskuddsordningen før jul, og vi har nå fått midler til å bruke i 2023.

Midlene fra Udir kan man søke om en gang i året. Søknadsfristen er 1. desember.

– Dette gjør ting mye enklere for barnehagene.

Letter på økonomien

Det ble satt fullstendig innkjøpsstopp før jul i Vadsø kommune. Dette er grunnet i kommunebudsjettet. Udirs ordning er derfor økonomisk livreddende for å holde kvenske aktiviteter i gang i Vadsø kommune.

For språksenteret er dette midt i blinken. Vi har endelig fått midler til å bruke på det kvenske, slik at vi slipper å gå utover vårt driftsbudsjett, sier Olufsen.

– Det blir ikke et stort gjeldshull av å måtte holde kvenske aktiviteter gående. Det reflekteres ikke på kommunens økonomi.

Les også Vil ha flere kvenske språksentre – men ingen løfter fra regjeringen

Andreas Berge Uglebakken og Ingrid Åmot Uglebakken

Uken med kvenfolkets dag vil språksenteret og Ruija Museum – Vadsø Kvenmuseum lage utendørs vinteraktiviteter på museet for barnehagene. De inviterer inn to-og-to barnehager på forskjellige dager – alt i alt tre dager – med tredje og siste dag i storestudioet med underholdning.

– Vi håper på at vi får kommunen til å samle så mye snø som mulig på parken nedenfor museet, så lager vi tidenes største snøborg.

Flere planer

I tillegg til vinteraktivitetsuke, vil Udirs støtteordning kunne finansiere aktivitetsuke til sommeren, oppstartsaktivitetsuke til høsten og språkdusj. Noe av midlene vil også gå til kompetanseheving av ansatte i barnehagene.

– Vi håper også på å få til en ekskursjon til barnehagene, sier Raymond.

Stubben barnehage er en av barnehagene som vil kunne få et slikt kompetansehevningstilbud. Men er de selv interesserte?

Det kan godt tenkes. Jeg kan ikke svare for alle, men jeg regner med at det sannsynligvis hadde vært interesse for det, sier Jasmin Bedi.

Hun forteller at de tidligere har hatt språkkurs i samisk, hvor flere av de ansatte hev seg på.

Les også Vil ta tilbake sitt identitetsspråk

Studenter i kvensk ved lærerutdanninga avd. Alta.