Hopp til innhold

Ungdom fra tre land med tre språk skal møtes på tre leire

Med 70 000 Euro fra Nordisk ministerråd i lomma skal minoritetsungdom i nord få styrka sin identitet og tilhørighet. Nå håper ungdommene at koronapandemien ikke på nytt setter stopper for planene.

Kvensk og meänkieli-talende ungdom fra en leir i Tornedalen.

Kvensk og meänkieliungdom har vært samla tidligere, her fra en leir i Tornedalen for noen år siden. Prosjektet Kolme! involverer også karelsk ungdom fra Finland.

Foto: privat /

– Det blir fantastisk å samarbeide med de andre organisasjonene og bli kjent med dem, sier leder i Kvenungdommen – Kvääninuoret Åsne Kummeneje Mellem.

I november 2019 blei det kjent at Norske Kveners Forbund og Kvenungdommen fikk 70.000 euro fra Nordisk ministerråd, eller rundt 700.000 norske kroner, til prosjektet Kolme!

Gjennom prosjektet Kolme!, som betyr tallet tre, skal kvensk, meänkieli og karelsk minoritetsungdom i Norge, Sverige og Finland få lov til å styrke sin stolthet, identitet og tilhørighet. Det skjer i et samarbeid mellom Kvenungdommen og de to ungdomsorganisasjonene Met Nuoret i Sverige og Suomen karjalazet nuoret i Finland.

Kvenungdommen beskriver prosjektet slik:

«Tre østersjøfinske minoritetsspråk, tre ungdomsorganisasjoner, tre år, tre land og tre leire»

Blei stoppa av pandemien

Prosjektet skal gå over tre år og planen var å starte med en leir i Kvænangen i fjor sommer. Her skulle de tornedalske og finskkarelske ungdommene bli kjent med den kvenske kulturen og det kvenske språket. Men på grunn av koronapandemien måtte det utsettes.

– Vi var nå nødt til å ta et grep. Da fant vi ut at vi slår sammen den kvenske og den tornedalske leiren, sier prosjektleder Vilde Christoffersen Walsø i Kvenungdommen.

Dermed blir det «dobbeltleir» i sommer. Den starter ved Kukkolaforsen i Haparanda den 14. juli. Der skal de være i tre dager. Så forflytter leiren seg til Kvænangen.

I Haparanda blir workshop blant anna med Nellie Skogsberg ved Tornedalsteatern. Hun har også vært instruktør ved Kyläpeli i Nordreisa. Hun skal lede gruppearbeid der de blant anna skal jobbe med språket, forteller Walsø.

Vilde Christoffersen Walsø, Kvenungdommen

Vilde Christoffersen Walsø er prosjektleder for prosjektet Kolme! og gleder seg til å treffe ungdom fra nabolandene.

Foto: privat

– Hun lærer seg meänkieli og er vant med å jobbe med teatergrupper der deltagerne i utgangspunktet ikke er så komfortabel med å bruke meänkieli. Men så blir de mer og mer komfortabel med å ta det i bruk gjennom teaterarbeidet. Så det er kjempebra å få henne med på workshopen, det er akkurat det vi trenger.

Fortsetter til Kvænangen

15. juli er Tornedalingernes dag og det håper de også får markert på en fin måte.

Så går turen til Kvænangen der de skal ha base ved Kjækan skole som Norske kveners forbund har tilgang til. Her blir det workshop med Hilde Lund i Nordreisa som lager blant anna kvenskinspirerte smykker og Marja Liisa Bjørklund som blant anna driver med treskjæring.

Til sammen er det tretti plasser på de to leirene, ti til hver av organisasjonene.

Leder i Kvenungdommen Åsne Kummeneje Mellem håper at pandemien er grei med dem denne gang slik at det blir fysisk møte.

– Vi gleder oss til å se dem, vi har fått gode tilbakemeldinger. Mange vil vite mer og mange vil møtes, sier hun og forteller at møtene så langt bare har vært digitale.

Også leder i Met Nuoret, som er ungdomsorganisasjonen til Svenska Tornedalingars Riksförbund, Hanna Aili har forventninger.

Hanna Aili, leder Metnuoret

Hanna Aili, leder i Met Nuoret, sier leirene kommer til å gi ny energi til dem.

Foto: André Larsson

– Kolme! kommer til å gi ny energi til våre respektive organisasjoner etter ett år med covid-restriksjoner. Bare det å få treffes og ha det gøy sammen, samtidig som vi får lære å kjenne hverandres kulturer, er beste måten å få ny inspirasjon på, sier hun.

Sjøl gleder hun seg til å få teste ord og uttrykk på en morsom måte, ettersom hun ikke snakker meänkieli.

Hun sier det å jobbe med minoritetsspørsmål kan føles litt ensomt iblant fordi de sjeldent er prioritert eller vist oppmerksomhet.

– Å da få treffe andre unge som deler ens erfaringer og vilje til å utvikle sitt morsmål og sin kultur, tror jeg kommer til å gi oss kraft til å fortsette med å kjempe for en forandring.

Ekstra spennende for Vilde

For Vilde Christoffersen Walsø er dette ekstra artig. Hun går inn i jobben som konsulent i Kvenungdommen 1. mai i tillegg til at hun er prosjektleder for Kolme-prosjektet. Hun gleder seg spesielt til kontakten med den finsk-karelske organisasjonen.

– Det er veldig fint å få med karelerne på laget. Met Nouret og Kvenungdommen har jo hatt god kontakt i mange år. Det å få med karelerne blir veldig interessant og artig.

Mange av de unge mangler språket deres foreldre eller besteforeldre har snakka. Kvensk og meänkieli er såkalte søsterspråk, mens karelsk hører til samme språkfamilie. Men kommunikasjonen dem imellom går i all hovedsak på engelsk.

Men på leiren kommer de til å ha en språkansvarlig som skal sørge for at

Åsne Kummeneje Mellem

Leder i Kvenungdommen – Kvääninuoret, Åsne Kummeneje Mellem, krysser fingrene for at koronapandemien ikke igjen setter stopper for prosjektet.

Foto: privat

deltagerne blir oppfordra å høre og kanskje ta i bruk meänkieli og kvensk sjøl, sier Walsø.

Hun gleder seg til at de kan lære mer om hverandre og av hverandre gjennom uformelle samtaler og diskusjoner.

– Vi håper vi får se litt av hvilke likheter og forskjeller og kanskje også hvilke felles utfordringer vi har i de forskjellige minoritetsgruppene. Og vi kan lære litt om hvordan de andre gruppene jobber politisk for sin sak.

Nå krysser hun og Åsne Kummeneje Mellem fingrene for at koronapandemien ikke på nytt setter en stopper for planene.

Interesserte finner mer informasjon på deres nettside kolme.no.