Suksess fra Kiruna gjentas i Kvænangen

I Kiruna fikk kvener være med på notfisk i innsjøen Paitasjärvi, nå skal tornedalinger få være med på fjordfiske i Kvænangen. En fellesleir med kvener og tornedalinger blei en suksess i 2018 og skal nå gjentas.

Notdragning i Kiruna

På programmet i Kiruna var en utflukt til Paitasjärvi der notfiske på den tradisjonelle måten blei demonstrert.

Foto: Tiia Grøn / NRK

– Erfaringene fra leiren i 2018 i Kiruna var svært god og tilbakemeldingene var klar på at dette måtte gjentas. Det sier Jan Daleng, som er styremedlem i Norske kveners forbund (NKF)- Ruijan kvääniliitto.

Jan Daleng

Norske kveners forbund fikk signaler om at folk var fornøyd med leiren i 2018 og måtte gjentas, sier styremedlem i NKF, Jan Daleng.

Foto: Nora Ollila

Nå skal organisasjonen sammen med Svenska Tornedalingars Riksförbund, STR-T, arrangere en ny samarbeidsleir som har fått navnet «Et språk, en kultur, ett folk». Det skjer første helga i september, fra 2.–5. september, i Kvænangen. Naturligvis med forbehold om at smittesituasjonen tillater et slikt arrangement.

Kjækan skole tas i bruk

Arrangementet er en videreføring av et seminar i Kiruna i august 2018.

Den gang var det blant anna foredrag, utstilling og utflukter. I tillegg var minglingen viktig for mange.

– Noe tilsvarende tenker vi å få til også i Kvænangen, sier Daleng.

På det foreløpige programmet står blant anna aktiviteter som fjordfiske og fangst, matlaging, husflid, tømmerarbeided og byggeskikk. I tillegg skal det bli muligheter for utveksling av ord og uttrykk på meänkieli og kvensk.

Målet er å synliggjøre felles kultur. Det blir også foredrag om aktuelle tema innen kvensk kultur, historie og språk og aktiviteter for barn.

– Vi prøvde å få til et nytt arrangement i fjor i Norge, men det ble ikke noe av kjente årsaker. Derfor prøver vi igjen til høsten og krysser fingrene, sier Daleng.

Gamle Kjækan skole i Kvænangen

Tidligere Kjækan skole er nå stedet der Norske kveners forbund har sitt hovedkontor, det er god plass i den gamle skolen.

Foto: Laila Lanes / NRK

Arrangementet skal være i Kjækan i Kvænangen. Der har Norske Kveners Forbund tilgang til tidligere Kjækan skole, der de har sine kontorer. Bygget har gode fasiliteter for et slikt arrangement, skriver NKF på sin nettside.