Hopp til innhold

Kvensk kunst inn i varmen i kunsthistoriens storstue

Når det nye Nasjonalmuséet åpner sine dører er også kvensk kunst representert. En av dem som får vise sin kunst, er den kvenske/norskfinske kunstneren Maija Liisa Björklund. – Utrolig fint å få en slik anerkjennelse, sier hun.

Maija Liisa Björklund, kvensk kunstner

Maija Liisa Björklund bruker blant anna krykkjelyd og «underjordisk» lyd i sin avgangsutstilling Wordly currents. På Nasjonalmuséet er det kvenrosa som er tema.

Foto: Laila Lanes / NRK

11. juni inviterer det nye Nasjonalmuséet til storstilt åpning. Åpningsutstillingen heter «Jeg kaller det kunst» og er en gruppeutstilling som viser verk av 147 kunstnere som arbeider med samtidskunst i Norge.

En av dem er altså Maija Liisa Björklund, som er halvt finsk og halvt norsk med kvenske aner. På åpningsutstillingen har hennes verk 10 (00) years in the making / 10 (00) vuotta tekkeilä fått en plass.

– Jeg søkte med et verk jeg tenkte kunne passe inn i denne konteksten, det handler om identitet, relasjonsbygging, symboler, prosesser og design. Jeg syns jo det er utrolig fint å få den anerkjennelsen, sier hun.

Installasjon av Maija-Liisa Björklund

Maija Liisa Björklunds installasjon på Nasjonalmuséet der hennes verk handler om skapelsen av kvenflagget med solrosa.

Foto: Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet

Måseskrik og «underjordisk» lyd i eksamensutstilling

NRK Kvääni møter Björklund utafor Tromsø kunstforening der hun i mai har hatt sitt avgangsverk utstilt. Hun driver og justerer noen mikrofoner som er satt opp for å fange opp lyd fra omgivelsene, blant anna krykkjeskrik fra de hekkende krykkjene på kunstforeningens vegger.

Lydverket hennes, Wordly currents, er en del av Kunstakademiet i Tromsø sin master- og bacheloravgangsutstilling. Utstillingen I Was Listening to You åpna 13. mai og har stått i to uker, og 15 avgangsstudenter ved kunstutdanningen har deltatt. Maija Liisa er nå ferdig med sin toårige master.

Tromsø kunstforening

I det lille rektangulære byggverket «naustet» utafor Tromsø kunstforening har Maija-Liisa Björklund sin lydinstallasjon.

Foto: Laila Lanes / NRK

Utafor kunstforeningen, i et lite triangulært byggverk av tre og plast, er det gravd et hull i bakken. Byggverket kalles «naustet» og har vært en del av en tidligere utstilling. Under bakken kan man høre lyden fra mikrofonene over bakken og en geomikrofon som tar opp vibrasjoner fra jorda. Ved å gå ned i hullet i bakken i «naustet» hører man ting på en annen måte.

Dette verket handler om sanser og observasjon, måten vi erfarer på, persepsjonen vår, og hvordan man ved å endre måten man sanser på kan lytte eller se på en ny måte, sier hun.

Les også – Jeg tenkte at det kunne passe i mørketida

Maija iisa Björklund og Karolin Tampere

– Hun formidler viktig kunnskap

Maija Liisa Björklund har drevet med lydkunst før, blant annet under Kvenfestivalen i Vadsø i fjor høst. Verket som nå skal stilles ut på Nasjonalmuséet er et verk som tidligere er vist i Vadsø i forbindelse med utstillingen Kven Connection. Det skjedde i 2017, og utstillingen har også vært vist i Rovaniemi og deler av det har vært utstilt i Tromsø.

Maija Liisa Björklund, kvensk kunstner

Maija-Liisa Björklund.

Foto: Laila Lanes / NRK

Det var der det blei født, på utstillinga som het Kven Connection. Så det er ikke et nytt verk, men det har tatt mange former, sier hun.

Kurator Randi Ellinor Victoria Godø sier de har valgt ut Björklunds verk og henne som kunstner fordi hun formidler viktig kunnskap om kvensk kultur og identitet gjennom å visualisere prosessen med å få kvenflagget vedtatt som offisielt flagg.

Randi Godø

Kurator Randi Godø...

Foto: Arne Ivar Johnsen / Nrk

Samtidig viser hun hvilken betydning solrosa har hatt i den kvenske kulturen og håndverket. På grunn av undertrykking og usynliggjøring opp gjennom tidene, er dette et verk som kan sette den kvenske kulturen og historien på dagsorden, sier Godø.

Hun sier at Maija Liisa Björklunds deltagelse har gitt Nasjonalmuséet en øyeåpner for at det finnes noe anna enn norsk samtidskunst.

– Det viser at her er det kunst vi kanskje har oversett, og at innafor Norges grenser så finnes det mer enn bare den norske samtidskunsten. Det er flere minoriteter som vi burde ha fokus på.

Også ungdommen får plass

Flere andre kunstnere fra Nord-Norge, også samiske kunstnere, deltar i åpningsutstillingen «Jeg kaller det kunst». Björklund er den eneste kvenske kunstneren som er med på den utstillingen, men Godø sier at de også har andre kunstnere med kvensk bakgrunn i sin samling, som fotografen Kåre Kivijärvi og maleren Ivar Sælø. Men disse blir ikke vist i samlingsutstillingen i denne omgang.

Jeg vil presisere at vi ønsker å stille ut så mye som mulig av de kunstverkene vi har i samlingen og dermed vil deler av samtidskunsten skiftes ut med jevne mellomrom, sier hun.

Også Kvenungdommen – Kvääninuoret slipper til i Nasjonalmuséet i sommer. De er, sammen med to andre ungdomsorganisasjoner, invitert til noe muséet kaller «Søndag – ta over», der organisasjonene får en søndag hver. De to andre er Skeiv ungdom og Mental Helse ungdom.

Åsne Kummeneje Mellem, leder i Kvääninuoret - Kvenungdommen, mener at unge kvener ikke kan ha ansvar for å redde språket sitt.

Leder av Kvenungdommen – Kvääninuoret Åsne Kummeneje Mellem.

Foto: Tomi Vaara / NRK

Vi er invitert og får helt frie tøyler til å gjøre akkurat som vi vil, sier leder Åsne Kummeneje Mellem. De jobber nå med planene for dette.

Tanken er å skape et hyggelig rom for folk som er interessert i å «henge med oss».

Dette skal være et åpent arrangement der de som ønsker det kan delta.

Særlig ungdom i vår målgruppe, og gjerne med fokus på nasjonale minoriteter.

Åsne Kummeneje Mellem syns det er fantastisk at det kvenske får plass på det splitter nye Nasjonalmuséet, og ikke minst at Maija Liisa Björklund skal stille ut. Hun har fått en sniktitt på utstillingen.

Både som leder i Kvenungdommen og som billedkunstner så var det veldig, veldig sterkt å komme inn i den utstillingen og se Maija Liisa sitt verk, sier hun.

Les også – Fantastisk å introdusere et helt nytt begrep inn i de kvenske miljøene

Åsne Kummeneje Mellem, Maija Liisa Björklund, Liv Bangsund

Hun mener det er viktig for hele kvenmiljøet at de er blitt tatt inn i varmen på denne måten.

Jeg syns at Nasjonalmuséet har gjort en god jobb og omfavner det kvenske, både gjennom Maija Liisa og gjennom samarbeidet med oss som de har tatt initiativ til. Jeg tror dette er starten på noe veldig bra, sier hun.

Nasjonalmuseet åpner den 11. juni 2022

Det nye Nasjonalmuséet åpner sine dører 11. juni med blant anna åpningsutstillingen «Jeg kaller det kunst».

Foto: Wenche Marie Hætta / NRK