«Kven Connection» tilbake i Vadsø

I sommer, i tiden fra 28. juni til 12.august skal utstillingen «Kven Connection» stå som sommerutstilling ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Kven connection

Fra utstillingen Kven Connection

Foto: Monica Milch Gebhardt / Varanger museum/Monica Milch Gebhardt

Her er pressemeldingen fra Varanger museum:

"Den første store bilaterale kunstutstilling med utelukkende fokus på kvensk/norskfinsk kultur, Kven Connection er tilbake i Vadsø som sommerutstilling. Utstillingen ble vist i Vadsø i oktober 2017 og har deretter turnert til Arktikum Science Center and museum i Rovaniemi. Den vises nå som sommerutstilling i Vadsø for å nå et større publikum og flere av verkene er til salgs.

– Jeg tror mesteparten av publikum likte utstillingen og noen sa det var et veldig interessant tema å fokusere på gjennom kunst, forteller Tuija Alariesto utstillingskurator ved Arktikum. Hele 2700 personer fikk sett utstillingen i Arktikum i Rovaniemi, som er et museum for natur, kultur og historie i Arktis. Museet har ikke vist samtidskunstutstillinger som fokuserer på denne type tematikk før og mener det tilførte «noe nytt» for deres besøkende.

Utstillingen er et resultat av prosjektet med tilhørende navn der 10 kunstnere fra Norge og Finland har laget kunstverk etter gjestekunstneropphold i Vadsø. Kunstnerne har gjennom ulike temaer som språk, migrasjon og grenser gransket kulturen og historien til den nasjonale minoriteten kvener/norskfinner

Prosjektlederne fra Varanger museum avd. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Vadsø kunstforening og TAIKE – Art Promotion Centre Lapland og kurator Anastasia Patsey (RU) er fornøyd med hvordan utstillingen er blitt mottatt. Utstillingen har skapt interesse for kvensk/norskfinsk kultur og ny kunst om eller med denne minoriteten. Gjennom å knytte kontakter mellom finske og norske kunstnere, akademikere og kulturarbeidere, har prosjektet skapt en internasjonal arena for utøvende kunstnere.

– Vi ønsker å finne nye måter å diskutere kvensk og norskfinsk tradisjon i en samtidskontekst og interkulturell dialog. Det mener jeg vi har oppnådd, sier Kaisa Maliniemi avdelingsleder ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.

Kven connection

Et av Asle Lauvland Pettersens bilder fra utstillingen.

Foto: Monica Milch Gebhardt

Fem norske kunstnerne, Maija Liisa Björklund, Asle Lauvland Pettersen, Georgia Munnik, Marsil Andelov Al-Mahamid og Sonja Siltala og fem finske kunstnerne Meri Nikula, Pirjo Nykänen, Sanna Korteniemi, Merja Briñón og Katariina Angeria viser i utstillingen kunst om kvenske/norskfinske temaer. Utstillingen er sammensatt av flere kunstuttrykk, blant annet fotografi, broderi, video- og lydkunst.

Kven Connection har vært et tverrfaglig og bilateral samarbeidprosjekt mellom Varanger museum avd. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Vadsø kunstforening og TAIKE – Art Promotion Centre Lapland og pågått i perioden 2016-2018."